Какво помага и какво не помага при грип

OFFNews 21 януари 2020 в 14:18 2873 0

Снимка Pixabay

Единственият ефективен метод за борба с грипа е ваксината, твърдят специалистите. При остри респираторни вирусни инфекции (ОРВИ) лечението е симптоматично, с препоръката да сме в покой и да приемаме много течности, пише "Аргументи и факти".

Ако решите да приложите някои „народни средства“, изберете такива, които имат поне намек за ефективност.

Кое помага

Пилешката супа

Тя има няколко полезни свойства, които ще са ви от полза, когато сте болни. При висока температура организмът губи много течности, затова запасите трябва да бъдат компенсирани. Супата е точно този източник, в случай, че не сте прекалили със солта, разбира се.

Според изследване горещата пилешка супа увеличава скоростта на движение на секрета в горните дихателни пътища и облекчава симптомите на хремата. Това е свързано с действието на топлата пара, течността и аромата й.

(Ако имате хрема, промивайте носа си със солен разтвор (за предпочитане морски). Това намалява отока на носната лигавица и елиминира нуждата от съдосвиващи препарати. Със солен разтвор може да се прави и гаргара, тъй като облекчава болките.)

Медът

Той е помощно средство, което се препоръчва активно от Американската асоциация на семейните лекари. Изследване показва, че супена лъжичка мед преди сън е добро средство против кашлица – понижава честотата и изразеността на симптома, подобрява съня. Трябва да се има предвид обаче, че за децата до една година медът е противопоказан, тъй като може да отключи ботулизъм. Ботулизмът е рядко срещано заболяване вследствие токсико-инфекция, възникнала от действието на ботулиновия токсин, който действа върху нервните клетки и има паралитичен ефект).

Чесън

Чесънът няма да ви помогне да излекувате грипа, но е добра профилактика срещу вирусите. Вярно е, че за да има ефект, трябва да бъде консумиран продължително време и в големи количества. В експеримент на учени от Източен Съсекс доброволци били разделени на две групи. Първата група хапвала чесън всеки ден в продължение на 12 седмици, а втората приемала плацебо.

В първата група от грип заболели 24 души, а във втората – 65. Чесънът обаче няма да помогне да оздравеете по-бързо, ако вече сте болни, твърдят специалистите и предупреждават да сте внимателни, ако сте алергични.

Важно е да се знае, че той възпрепятства кръвосъсирването и затова е противопоказан при пациенти, които приемат антиокагуланти (медикаменти, които възпрепятстват образуването на кръвни съсиреци).

Кое не е сигурно, че помага

Витамин С

Цитрусите, шипката, касисът и други плодове с високо съдържание на витамин С са синоним на лечението на грип.
Известно е, че концентрацията на витамин С се понижава по време на инфекциозна болест и стрес, но ефектът на този витамин в лечението на ОРВИ не е доказан. Крупно проучване на екип на "Кокрейн", организация, която изследва ефективността на продаваните на пазара медикаменти, от 2013 година показва, че редовният прием на витамин С не помага за профилактиране на вирусните заболявания и не съкращава тяхната продължителност.

Ехинацея

Ехинацеята е нееднозначно средство. Някои изследвания показват, че при вирусна инфекция тя не е нищо повече от плацебо. Според други данни има слаб профилактичен ефект – понижава риска от заболяване с 10-20%. При някои хора може да предизвика и странични ефекти. В друго проучване се твърди, че ехинацеята понижава вероятността от заразяване с грип с 50%, а продължителността на боледуване с ден и половина. Медиците са убедени, че ефективността на това растение трябва да бъде по-задълбочено изследвана. Освен това ехинацеята може да бъде опасна за хора с алергия към плесените и тичинковия прашец.

Джинджифил

Има само едно изследване, проведено в Тайван, което предполага, че джинджифилът убива синцитиалния вирус, който предизвиква една от разновидностите на ОРВИ. Според други данни джинджифилът е ефективен в лечението на острия тонзилит. Корените на растението имат антимикробни свойства, но учените подчертават, че все още няма достатъчно научни доказателства за това.

Инхалациите

Някои изследвания потвърждават ефективността на инхалациите, други – не. Затова пък има данни, че могат да бъдат опасни. Ако температурата е твърде висока, може да предизвика изгаряне на бронхите и алвеолите, казват медиците. Случва се рядко, но може да предизвика животозастрашаващо усложнение – остра белодробна недостатъчност. Затова специалистите препоръчват да не се прибягва до този рисков метод на лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!