Какво предотвратява образуването на камъни в жлъчката

OFFNews 08 януари 2020 в 16:14 5707 0

Снимка Pixabay

Специалистите казват, че камъните в жлъчния мехур (жлъчката) „мълчат“ и не проявяват симптоми, но могат да причинят инфекция на жлъчните канали, панкреатит и дори рак.

Добрата новина е, че определени хранителни вещества и добавки могат да подпомогнат понижаването на риска от появата им.

Кои са тези хранителни вещества обяснява публикация в списание Journal of Nutrition, цитирана от Medik Forum.

Рибено масло

Рибеното масло, отличен източник на омега 3 мастни киселини, се препоръчва от здравните експерти заради способността му да действа противовъзпалително, да поддържа функциите на сърдечносъдовата система и да облекчава симптомите на депресия. Нови изследвания показват, че киселините EPA и DHA, които се съдържат в него, помагат срещу образуване на камъни в жлъчния мехур.

В хода на изследване учени давали по 11,3 г омега 3 от рибено масло на жени със затлъстяване, които спазвали диета от 1200 калории дневно. Резултатите показали, че вследствие на употребата осезателно се съкращава времето, необходимо за образуване на кристали на холестерола, което предотвратява образуването на жлъчни камъни.

Куркумин

Куркуминът е активна съставка на куркумата, която отдавна е получила признанието на здравните експерти, заради способността й да противодейства на възпалението и да се бори с инфекциите. Изследвания потвърждават възможностите на куркумина да подобряват разграждането на холестерола и липидите, да оптимизират оттичането на жлъчния сок и да действат противовъзпалително на жлъчния мехур, да осигуряват нормално разграждане на жлъчната киселина.

EGCG

EGCG (Епигалокатехин 3-галат) е флаводоноид, който се съдържа в зеления чай. Доказано е, че този мощен антиоксидант предотвратява образуването на камъни в жлъчния мехур и възникването някои потенциално опасни форми на заболявания.

Популационно изследване в Китай показва, че консумацията на една чаша зелен чай дневно, в продължение на 6 месеца, понижава риска от развитие на камъни в жлъчката с 27%, на рак на жлъчните канали с 35% и на рак на жлъчния мехур с 44%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови