Карантина и в Италия заради коронавируса: Covid-19 взе две жертви, заразени са 79

OFFNews 23 февруари 2020 в 10:13 6337 0

Снимка ЕПА

Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви извънредни мерки за борба с разпространението на най-големия взрив от коронавирус в Европа, след като в събота броят на случаите в страната достигна 79. Двама италиански граждани починаха от вируса, предаде Би Би Си.

77-годишна жена, открита мъртва в дома си на 50 километра южно от Милано в четвъртък, се е оказала носител на вируса. 78-годишен мъж почина от заразата близо до Падуа през нощта, съобщи по-рано Ройтерс.

Десетки градове в северните региони Ломбардия и Венето са поставени под карантина, съгласно новите мерки. В резултат на това около 50 хил. души от тези градове трябва да останат вкъщи. Забранява се влизането и излизането от засегнатите области, освен ако човек не получи специално разрешение за това. Училищата са затворени. Всички спортни състезания са прекратени, включително футболните мачове от серия А. Под въпрос е и мачът на Лудогорец в Милано, който трябва в четвъртък да се изправи срещу Интер в реванш от 1/16-финалите на Лига Европа.

Полицията, а ако се наложи - и армията, трябва да осигурят прилагането на наложените мерки.

Властите в страната се опасяват, че разпространението на вируса е излязло извън изолираните Ломбардия и Венето. 

Новият коронавирус, възникнал в китайската провинция Хубей миналата година, се разпространи в 26 държави, където има над 1400 заразени и 11 смъртни случая. В Китай се разболяха около 76 392-ма, починаха 2348 души. Там нивото на заболеваемост и смъртни случаи вече намалява. Но извън Китай се наблюдава противоположната тенденция, на увеличение.

Втората страна с най-много случаи след Китай е Южна Корея, където четвърти пациент почина, а заразените са над 550 и броят им нарасна с повече от 100 само за денонощие. Много тежко е положението и на круизния кораб "Диамантената принцеса", където вирусът порази повече от 600 души. Той е поставен под карантина край бреговете на Япония.

Иран обяви пети смъртен случай от болестта и разпореди затваряне на училищата, университетите и културните центрове в 14 провинции.

Обединените арабски емирства потвърдиха днес два нови случая на заразяване с новия коронавирус в страната, предаде ДПА. Става дума за 70-годишен иранец и съпругата му, на 64 години. Мъжът е настанен в "нестабилно състояние" в болница в ОАЕ. Общият брой на регистрираните в Емирствата случаи на заразата вече е 13.

През януари Световната здравна организация обяви световно извънредно положение заради взрива на новия вирус, който причинява респираторната болест, кръстена Covid-19. Нейните най-чести симтпоми са висока температура, изтощение и суха кашлица.

Делът на смъртните случаи е нисък. Най-застрашени са възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови