Карантината в кюстендилския квартал 'Изток' се удължава със седмица

OFFNews
30 юни 2020 в 21:06 | 1018 |0

Пълната карантина за 12-хилядния ромски квартал "Изток" в Кюстендил се удължава със седмица - до 8 юли. Това обявиха от Областния кризисен щаб след среща с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщи БНР.

В местната болница е създадена необходимата организация за приемане и лечение на увеличаващ се брой новозаразени.

Предприетите мерки за ограничаване разпространението на COVID-заразата в града дават резултати, обяви доц. Кунчев. "Аз имам чувството, че може би щеше да е по-ефективно, ако съм седмица или 10 дни тук. Защото според мен работата в момента е свършена. Така или иначе мерките, които са взети, дават резултат и аз виждам, че огнището в квартал "Изток", а и по принцип в Кюстендил е под контрол".

Доц. Кунчев обясни, че "има едно увлечение по правенето на все повече и повече проби, в което лошо няма, окей, те ни помагат да видим каква е картината, ама идеята не е да гледаме каква е картината, а да не допускаме тя да стане по-лоша. И в такъв смисъл много по-добре е да се инвестира в мерки така, че да ограничим разпространението, отколкото непрекъснато да правим скрининги на нови и нови предприятия и да виждаме нещо, което само след два дни няма да е същото".

Няма напрежение в кв. „Изток“, след като днес жители на махалата се събраха край училището и изразиха недоволството си заради удължената карантина. Ситуацията е под контрол, казаха кметът на общината Петър Паунов и областният управител Виктор Янев.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !