Кардиохирургът проф. д-р Пламен Панайотов е 'Лекар на годината 2019'

OFFNews 17 октомври 2019 в 22:25 5153 0

Снимка УМБАЛ "Св. Марина"

Проф. д-р Пламен Панайотов, началник на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ "Св. Марина" Варна е новият носител на приза "Лекар на годината". Наградата му беше връчена от председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Проф. Панайотов е специалист по хирургия и кардиохирургия. Завършил е Медицинската академия в София през 1984 г. През 1993 г. получава специалност по хирургия, а през 2003 по кардиохирургия. Специализира здравен мениджмънт. От 2013 г. е доктор по научна специалност "Сърдечно-съдова хирургия".

Работил е в Стара Загора, в Клиника по спешна хирургия, Институт „Пирогов", в клиниките по сърдечна хирургия в болница „Лозенец" и Национална кардиологична болница, София. От 2000 до 2005 г. работи в Кардиологична болница в Истанбул и Клиниката по сърдечна и гръдна хирургия, "Chest Diseases Hospital", Кувейт. От 2008 година е началник на Отделение по кардиохирургия при УМБАЛ "Света Марина" във Варна. 

Двама професори от ВМА също си тръгнаха с призове от БЛС. Проф. Юлиян Райнов, ръководител на Клиниката по хематология беше отличен в категория „Дългогодишна дейност в областта на медицината и принос в развитието на дадена специалност”.

Проф. Любомир Алексиев от екипа на Научно-приложен център по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина към ВМА получи приз за „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловието“.

Наградата "Принос за развитие и прилагане на уникални техники" получи пироговският ортопед-травматолог проф. Диян Енчев. 

С награда за принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники бе удостоен проф. Ивайло Търнев, началник на Неврологичната клиника към УМБАЛ „Александровска”. 

Началникът на Отделението по гастроентерология на УМБАЛ „Пълмед“ д-р Никола Боянов също получи приз в категорията „Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники”.

В категорията „Ти си нашето бъдеще“ приз заслужи д-р Явор Асьов, ендокринолог от Александровска болница и част от екипа на центъра по бариатрична хирургия в лечебното заведение.

Тази година съсловната организация връчи и три специални награди. Едната от тях посветена на инициативата “Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева. До БЛС са били изпратени бяха изпратени стотици благодарствени писма. Най-много са били добрите думи за д-р Здравко Пенков от Сливен, отличен по време на церемонията.

Другите две специални награди са за д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови