Кирил Ананиев: Увеличаването на броя на донорите е лична кауза

1151 българи чакат за трансплантация

OFFNews 05 ноември 2019 в 13:15 1868 0

Снимка МЗ

"Да увеличим броя на донорите е лична кауза на всеки от нас", това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при откриването на Националната кампания за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията у нас. 

Към днешна дата в България има 1151 пациенти, които се нуждаят от трансплантация. Над 1000 от тях чакат за бъбречна трансплантация. От началото на годината у нас са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12 трансплантации от жив донор, каза още министърът. 

Ниският брой на донорите не ни позволява да станем пълноправен член на Евротрансплант, организацията, чрез която можем да получим орган при спешен случай, за да се извърши трансплантацията или да се поеме гражданинът, който трябва да бъде трансплантиран в чужбина, обясни Ананиев.

В кампанията са мобилизирани всички лекари, координатори по донорството и медицинските екипи на българските трансплантационни центрове - ВМА, УБ Лозенец, УМБАЛ "Света Екатерина", УМБАЛ "Александровска" и други лечебни заведения. 

Пилотно са издадени 50 хиляди донорски карти. Те нямат юридическа стойност и задължителен характер, но отразяват приживе волята на човек да стане донор, за да могат близките му да вземат информирано решение. Това е възможност да се провокира дебат в обществото за донорството и трансплантациите. Картите ще бъдат разпространявани в цялата страна от доброволци на БЧК.

Министърът съобщи, че Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантациите е във финалния си етап. В реализирането й са ангажирани всички лечебни заведения.

Въвежда се програма за оценка на донорите. Ще бъде проведено обучение на лекарите и медицинските екипи, включително и на координаторите на донори. Подобрява се механизмът на събиране на данни, оценка и анализ на  състоянието на донорството. Програмата предвижда мерки за подобряване на здравните грижи не само по време на трансплантацията, но и в подготвителния и в следтрансплантационния период. 

По думите на министъра средствата за закупуване на необходимата апаратура са осигурени. Има готовност и за обучение на специалистите, които ще осъществяват трансплантациите. 16 български лекари ще бъдат обучени в Университетската клиника във Виена в началото на следващата година.

"С тази кампания искаме да стигнем до всеки българин и да го накараме да се замисли какви са ползите от донорството и трансплантациите. Искаме тази тема да влезе на дневен ред във всяко семейство, в училищата, в университетите, навсякъде, където се води дебат за необходимостта от запазване на човешкото здраве донорството и извършването на трансплантации", допълни здравният министър.

Музикални училища и медицинските университети в страната също подкрепят кампанията.

„Да! За живот!" има своите застъпници в лицето на проф. Христо Пимпирев, Георги Господинов, Петър Стойчев, Невяна Владинова, Силвия Лулчева, Неда Спасова, Койна Русева, Снежина Петрова.

Кампанията можете да следите в сайта zajivot.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови