Китайски медици: Изчистването от коронавируса може да продължи два месеца

OFFNews 22 април 2020 в 13:32 4868 0

Лекари в Ухан, където вирусът се появи през декември миналата година, с тревога наблюдават все по-голям брой пациенти, които са се възстановили от болестта и нямат симптоми, но тестовете им още са положителни, съобщи Ройтерс.

Това е едно от най-големите предизвикателства с преминаването към новия етап на облекчаване на ограниченията. Тестовете на много пациенти остават положителни 50-60, дори 70 дена.

Възможността хората да остават положителни и потенциално заразни притеснява международната общност, защото много държави искат да прекратят изолацията с намаляването на случаите и да възстановят икономическата дейност.

Препоръките сега са изолационният период след излагане на вируса да е 14 дни. До момента според китайски високопоставени здравни служители няма потвърждение далите отново положителни тестове пациенти да са заразили други.

Китай не е публикувал официални данни колко пациенти попадат в тази категория. От местни болници обаче разкриха пред Ройтерс, че тези случаи са поне десетки.

В Южна Корея около 1000 души са с положителни резултати четири седмици или повече. В Италия специалисти забелязаха, че пациенти с коронавирус могат да имат положителни резултати от тестовете около месец.
Тъй като данните дали такива пациенти са заразни са оскъдни, лекарите в Ухан ги държат в изолация по-дълго, колкото и стресиращо да е за тях.

Пациентите в Китай се изписват от болница след два отрицателни PCR теста, направени през 24 часа. Някои лекари искат те да станат три. Повечето пациенти, чиито тестове са положителни дълго, не проявяват симптоми и много малко се влошават. Експертите не могат да обяснят защо вирусът се държи различно при тях. Според някои те може пак да са се заразили. Това подкопава надеждите за създаване на имунитет сред преболедувалите.

Лекарите обаче са категорични, че пациентите, стояли през цялото време в болница, не са с заразили повторно.
Според други експерти е възможно такива пациенти да са били с отслабена имунна система. Това е наблюдавано и при норовируси и грипни вируси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !