Кличко се имунизира показно, поставиха му ваксината неправилно

OFFNews 29 август 2019 в 14:06 6269 0

Снимка 24tv.ua

Кметът на Киев Виталий Кличко реши да се реимунизира на живо срещу дифтерия, тетанус (ДТ), но медиците в страната коментираха, че ваксината му е била поставена неправилно, съобщава в здравната си секция 24tv.ua.

Бившият световен шампион по бокс при професионалистите е твърд привърженик на задължителните ваксини, включени в Националния имунизационен календар. Точно според този календар на всеки 10 години възрастните подлежат на реимунизация с дифтет-ваксина и това е единственият начин да се защитят от тези болести.

Пиар акцията обаче имаше противоречив ефект, тъй като в няколко местни медии лекари коментираха, че при възрастните ваксината трябва да се постави в делтоидния мускул, а на кадрите се вижда, че се поставя подкожно.

По думите на общопрактикуващия лекар д-р Марина Сикорская, има точно определени правила за поставяне при всяка ваксина и според тях ДТ-ваксината трябвало да инжектира в делтоидния мускул, под ъгъл от 90 градуса.

Неправилното поставяне можело да доведе до болки и оток на мястото, освен това нямало да се формира имунитет срещу заболяванията.

Кметът Кличко е известен с позицията си "за" ваксините: „Отказът на родителите да ваксинират децата си поставя под заплаха здравето и живота на всички граждани. Искам да подчертая, че аз подкрепям въвеждането на задължителното ваксиниране в училищата и детските градини“, казва бившият боксьор в публикация в социалния си профил.

Украйна е на първо място по брой заболели от морбили. За последните две години регистрираните болни са около 72 хиляди. Тази година властите организираха масови имунизации. Поставянето на ваксините се извършваше от мобилни екипи, които имунизираха в детските градини и училищата. Родителите трябваше да дадат писменото си съгласие или да присъстват, ако желаят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови