Клиничните пътеки за рехабилитация са недофинансирани, алармират от съсловната асоциация

OFFNews 21 октомври 2019 в 12:30 1132 0

Снимка Pixabay

"Крайно време е да бъде решен проблемът с финансирането на рехабилитацията и заплащането на медицинската услуга, така че да се привлекат нови кадри, да им се предложат добри условия на труд, и да не се изпуснат вече създадените, да емигрират.", заявяват от Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация (АФМР), в писмо до ангажираните институции. Документът за състоянието на физикалната и рехабилитационна практика в България е адресиран до председателя на Комисията по здравеопазване в НС, здравния министър, председателя на НС на НЗОК, управителя на касата и председателя на УС на БЛС.

От АФМР посочват, че в страната има голям брой пациенти, които се нуждаят от рехабилитация, но по неясни причини, не провеждат такова лечение, което води до продължително отсъствие от работното място и до отделянето на парични средства за временна нетрудоспособност. Това според асоциацията е доказателство, че не се отделят необходимите средства за рехабилитация, пропорционално на големият брой пациенти нуждаещи се от това лечение. Според тях използваният „исторически принцип” за определяне на лимитите на КП създаде порочни практики.

От АФМР заявяват, че е необходимо разработването и изпълнението на принципен механизъм за определяне на лимитите на КП, чрез който да се ликвидира дисбаланса в разпределянето на финансовите средства и да се създаде възможност за проява на пазарният механизъм, а не подчертано лобисткият.

Необходим е икономически анализ, въз основа на който адекватното да се остойностят медицинските услуги, съответно да се определи цената на КП, допълват от съсловната организацията.

Писмото е изпратено в навечерието на Националната конференция по физикална и рехабилитационна медицина, която ще се проведе от 24 до 27 октомври в курорта "Св. Св. Константин и Елена".

Авторите на документа посочват, че в болничната помощ по КП са обхванати основно заболявания в областта на сърдечно-съдовата система, неврологични – на централна и периферна нервна система, ОДА – ортопедични и ревматологични и някои други.

От болестите при децата са обхванати тези с детска церебрална парализа, родова травма на раменния сплит, спинална мускулна атрофия и други. За разлика от болничната рехабилитация, тази в амбулаторни условия работи с всички нозологии, при които няма противопоказания за това лечение.

Спецификата на специалността по физикална и рехабилитационна медицина (ФРМ) е причината за нейното търсене от пациенти на различна възраст - от най-малките до най-възрастните. Демографската криза в страната, напрегнатият и заседнал начин на живот, напредъкът на медицината , благодарение на който се спасяват хора, които са застрашени от тежка инвалидизация, лошите хранителни навици, както сред децата така и сред възрастните, са причините за увеличаване на нуждата от рехабилитацията и използването на естествените лечебни фактори. Ние сме страна следваща европейските и световни тенденции в това отношение, заявяват от асоциацията. 

Специалистите посочват факти от чуждестранни проучвания:

- средствата вложени за рехабилитация и разходвани по предназначение, се възвръщат между 5 и 9 пъти;

- изследвания във Великобритания и Ирландия показват, че болничната рехабилитация при пациенти с тежки неврологични заболявания води до очаквани годишни икономии от 50 000 Евро на човек;

- за по-голяма ефективност и оперативност в повечето европейски държави цената се определя на ден болничен престой, а продължителността на лечението от състоянието на пациента;

- комплексното физикално лечение и рехабилитация за повлияване на болката намалява с 42 дни отсъствията от работа за една година;

- комплексната рехабилитация при заболявания на ОДА от пренапрежение води до 64 % икономия на медицински разходи.

Проучване на АФМР за 2018г. е установило, че в страната по клинични пътеки през отделенията/клиниките по неврология и неврохирургия, ортопедия и травматология, кардиология, неинвазивна кардиология, кардиохирургия и ревматология и неонатология на болниците за активно лечение (БАЛ) преминават около 280 000 пациента за една година.

В същият период рехабилитационно лечение са провели около 140 000 болни. Последната цифра включва както случаи преминали през отделенията/клиниките за активно лечение, така и хронично болните, лекувани в амбулаторни условия и продължили лечението си в СБР.

Процентът на последните е по-голям от тези, които са преминали през БАЛ. Тези резултати показват, че има голям брой пациенти, които се нуждаят от рехабилитационно лечение, но по едни или други причини те не са го провели.

Друга смущаваща практика е съществуващият дисбаланс в разпределянето на лимитите за болнична помощ между утвърдени болнични заведения, предлагащи качествена медицинска услуга и новопоявяващи се такива в различни краища на страната. По този начин се формират чувствителни различията във финансирането на лечебните заведения, като непрекъснато се лимитират тези от държавният сектор.

Към тази ситуация се прибавя и фактът, че цените на КП за физиотерапия и рехабилитация не са актуализирани за последните осем години с изключение на тези, които засягат рехабилитацията на деца и ЦНС. Общоизвестно е, че има непрекъснат растеж на разходите за болнична помощ. На фона на тази статистика се оформя обратна тенденция за разходите за рехабилитация – те намаляват, съответно от 3.95% за 2014 г. - на 3.03% през 2017 г.

От АФМР многократно са сигнализирали, че стойността на КП по физиотерапия и рехабилитация покрива около 43% от реално направените разходи (по данни на МФ от 2010 г.) Вероятно тези стойности са още по-неблагоприятни днес, казват авторите на писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови