Кметът на Банско: Притокът на туристи трябваше да спре още преди 10 дни

Туроператорите евакуирали чуждите групи, без да го съгласуват с МВР

OFFNews 18 март 2020 в 10:10 4262 0

Снимка БГНЕС

Притокът на туристи трябваше да бъде спрян още преди 10 дни, когато сформирахме кризисния щаб и отправяхме молба към туроператорите и управителите на хотели, каза пред bTV кметът на Банско Иван Кадев.

По думите му карантината е била крайно наложителна мярка. Банско е под специален режим от вчера, всички, които имат адресна регистрация в града, могат да се приберат до 20 часа днес, но никой не може да го напуска.

Допускат се само доставчици на храни след дезинфекция на автомобилите. Чуждите туристи се извозват контролирано днес. Карантината е за 14 дни.

Главният секретар на ВМР Ивайло Иванов съобщи пред Нова телевизия, че след като получили информация за очакваната мярка, туроператорите са изпреварили карантината с бързо извозване на британците към София, без да съгласуват това решение с органите на полицията.

"Това е меко казано безотговорно. Сега се охранява хотелът в София, докато не им бъдат организирани чартъри или друг сухоземен транспорт, за да бъдат извозени. Полицията ще събира и ескортира чуждите граждани до летището", заяви Иванов.

Междувременно стана известно, че състоянието на настанения в ловешка болница ски инструктор от Троян, който даде положителна проба за коронавирус, е стабилно. Мъжът е с двустранна пневмония.

Работил е в Банско от началото на зимния сезон. На 10 март се е почувствал зле и потърсил помощ в Разлог. Там е диагностициран с пневмония, но лекарите се усъмнили, че може да е коронавирус.

На 13 март се обърнал към лекари от Троян, междувременно състоянието му се влошило. Направеният тест дал положителен резултат. 

В телефонен разговор с кмета на града Донка Михайлова мъжът споделил, че се чуства виновен, че е причинил тревога на троянци. Контактите му обаче са били ограничени само със семейството, което се е самоизолирало. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови