Кога може да се отхлабят карантинните мерки? СЗО в Европа излезе с препоръки

OFFNews 28 април 2020 в 12:19 3466 2

Какво трябва да се случи, за да бъдат облекчени карантинните мерки? Европейската централа на Световната здравна организация (СЗО) даде отговор на този въпрос днес, като публикува препоръки.

Най-важното изискване е държавите-членки да докажат, че са в състояние да осигурят ефективен контрол на предаването на COVID-19. Наред с това техните здравни системи трябва да разполагат с капацитет за идентифициране, изолиране, тестване, проследяване на контактните лица и карантинирането им.

Рисковете от появата на огнища трябва да бъда сведени до минимум в условия на висока уязвимост, особено в домове за възрастни хора, заведения за психично здраве и други места за пребиваване, отбелязват от СЗО. Държавите, тръгнали по пътя на премахване на ограниченията, трябва да са в състояние да организират и провеждат ефективни превантивни мерки на работното място – изключително важното физическо дистанциране, помещения и съоръжения и пособия за редовно миене на ръцете, както и предпазни маски за лице. СЗО обръща внимание, че рисковете за внос на инфекцията могат да бъдат управлявани и че общностите в държавите имат права на глас, наясно са с предприеманите мерки и са готови да участват в този преход.

„Въпреки че всички искат връщането на икономическата активност, важно е да стане ясно за всички, че това ще бъде постепенен процес, който изисква строг мониторинг и евентуално повторно въвеждане на мерки, ако има ново увеличение на случаите", каза регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге.

Той постави акцент върху това колко важно е държавите да признаят, че е напълно възможно да бъдат отново въведени мерки за физическо дистанциране за управление на огнища, ако се окаже, че това е необходимо.

„Налага се да има строга програма за мониторинг, насочена към идентифициране, тестване и изолиране на всички случаи и проследяване и карантиране на контактните лица. Това е жизненоважно, за да се гарантира, че локализираните огнища не излизат от контрол“, подчерта д-р Клуге.

Той постави акцент и върху един общоприет критерий – ако базовия коефициент на репродукция на вируса – когато неговата стойност е единица или под единица, което е идеалният случай, то облекчените мерки могат да останат в сила. Това означава, че човек с потвърдена COVID-19 не предава болестта на повече от 1 друго лице.

Ако има тенденция към увеличаване броя на новите случаи обаче, ще е необходимо бързо въвеждане на мерки за физическо дистанциране, допълни той.

Облекчаването на ограниченията ще бъде постепенно и много хора ще се върнат към обичайния си начин на живот, като обаче ще трябва да се възприемат нови норми за хигиена на ръцете, начин на кашляне, който е безопасен за околните, и физическо дистанциране, подчертават от СЗО-Европа.

На медицинските служители трябва да се предостави възможност за почивка и възстановяване. Разбираемо, COVID-19 оказа ефект върху рутинното предоставяне на здравни услуги, като постави на заден плен множество здравословни проблеми, които здравните системи ще трябва бързо да разрешат. Възможно е децата да са пропуснали рутинни ваксинации. Тези пропуски трябва бързо да бъдат отстранени, за да се избегне появата на огнища на ваксинопредотвратими заболявания“, се отбелязва още в препоръките на организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

2

Hihi1981

28.04 2020 в 15:45

Изпуснаха си шанса,сега никой не им вярва!!!

3013

1

FUBAR

28.04 2020 в 14:23

СЗО - продължавайте да изпълнявате сляпо безумните наредби въпреки ,че Щатите им спряха финансирането и ги разследват за манипулация на данни относно измисления вирус със смъртност в пъти по ниска от на сезонния грип.

Какво се доказа за пореден път ли:

"That lands the fatality rate at 0.12 to 0.2 percent."

https://thefederalist.com/2020/04/21/usc-study-finds-coronavirus-far-more-spread-in-l-a-county-than-reported/