Кога не бива да чакаме главоболието да отмине

OFFNews 16 януари 2020 в 12:30 32819 0

Снимка Pixabay

Най-разпространените причини за появата на главоболие са преумора или стрес. Случва се главоболието да е свързано и с някакви сериозни заболявания, и тогава е най-добре веднага да потърсим лекарска помощ. Кога не бива да търпим и да чакаме да отмине посочва специализираното издание Women’s Health.

Причини за главоболието

Според специалистите главоболието никога не възниква от само себе си. То е симптом или проява на патологични процеси. Причините могат да бъдат най-различни – стрес, емоционално натоварване заради проблеми вкъщи или на работа, дори обикновена настинка. Съществуват и животозастрашаващи състояния, които са съпроводени с главоболие – мозъчен тумор или аневризма.

Главоболието се различава по интензивността и продължителността си според причината, поради която е възникнало. Понякога е достатъчно да хапнеш, за да престане да те боли глава, друг път дори най-силните обезболяващи не могат да притъпят болката.

Защо главата ни боли в различни зони?

Случва се да пулсират слепоочията ни, друг път ни боли глава в зоната на челото или тила. Специалистите твърдят, че пулсиращата болка в тила, съпътствана с гадене или повръщане, може да е симптом на високо кръвно.

Ако кръвното налягане е с нормални стойности, но усещаме болка в челото и напрежение в очите има вероятност да е нарушен венозният отток или да се проявяват симптоми на хидроцефалия на главния мозък.

Ако болката е само в едната страна на главата, с пулсиращ характер, състоянието е по-скоро мигренозно.

Възможно е болката да стяга главата като с обръч, което е резултат от напрежение.

Кога не бива да търпим и чакаме да отмине:

- ако болката е възникнала рязко, без видима причина;

- ако болката има особен характер, не сме изпитвали подобна преди;

- ако болката не преминава в продължение на няколко дни, приемаме аналгетици, но няма ефект, не можем да изпълняваме ежедневните си дейности и да спим;

- ако болката не преминава, а се засилва. Характерът и локализацията й могат да се променят.

- ако се появят и други симптоми – слабост в крайниците, нарушена чувствителност на определени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови