Компютърната томография повишава риска от рак на щитовидната жлеза и левкемия

OFFNews 20 ноември 2019 в 11:56 5539 0

Снимка Pixabay

Ново изследване, публикувано в специализираната платформа JNCI Cancer Spectrum, показва, че облъчването на компютърния томограф (скенер) създава риск от развитие на рак на щитовидната жлеза и левкемия, съобщава Medik Forum.

Учените анализирали данни на Националното медицинско застраховане в Тайван в периода от 2000 до 2013 година. Проучени били 22 853 случая на рак на щитовидната жлеза, 13 040 левкози и 20 157 случая на Неходжкинов лимфом. Експертите проучили данните на медицинското застраховане, за да се запознаят с демографската и медицинската информация за диагнозите, процедурите и назначените медикаменти, както и регистрационните профили на пациентите.

Изданието Eurek Alert съобщава, че при пациентите на възраст 36-45 години е бил установен три пъти по-висок риск от Нехождкинов лимфом, свързан с компютърната томография. При по-възрастните пациенти връзката между въздействието на томографа и заболяването не била очевидна.

Учените стигнали до извода, че при пациентите, които са били подложени на преглед със скенер, има тенденция на повишаване на риска от развитие на рак на щитовидната жлеза и левкемия, особено при жени под 45 години.

"Нашето изследване показва, че съществува връзка между изследванията със скенер и повишения риск от рак на щитовидната жлеза, левкемията при възрастни пациенти и от Неходжкинов лимфом при по-младите", казва Ю-Сюзан Джони Шао, един от авторите на статията.

"Рискът е по-голям при пациентите, които имат по-високи кумулативни дози при многократно сканиране. Увеличеният брой на хората, които преминават през подобни изследвания, се превръща в проблем за общественото здравеопазване", констатират учените от изследователския екип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови