Контролът на кръвната захар намалява риска от COVID -19 при диабетиците

Доклад на китайски медици доказва, че пациентите с диабет са 3 пъти по-застрашени от инфекцията

OFFNews 30 март 2020 в 13:52 1243 0

Снимка Pixabay

Доклад на лекари от Китай препоръчва на диабетиците да поддържат добър контрол на кръвната захар, за да намалят риска от усложнения при коронавирус.

Документът, който включва повече от 72 000 случая на заразени с COVID-19 показва, че пациентите с диабет имат 3 пъти по-висока смъртност (7.3%) в сравнение с тези без диабет (2.3%). За това съобщава информационният сайт диабет.бг, като се позовава на Китайския център по контрол и превенция на заболяванията.

Клинично проучване за диабета и метаболитния синдром установява, че пациентите с диабет са с повишен риск от инфекции, по-специално грип и пневмония. Те развиват сериозно заболяване, когато са заразени с респираторни вируси.

„Разумно е да смятаме, че хората с диабет са в повишен риск да развият инфекцията. Съществуващите наред с диабета сърдечносъдови заболявания, бъбречна увреда, напреднала възраст е вероятно да увеличат тежестта на COVID-19“, споделят авторите.

Те допълват, че превенцията трябва да е на първо място.

“Важно е пациентите с диабет да поддържат добър гликемичен контрол, защото това може да помогне да се намали риска от инфекция и нейната тежест“, съветват китайските лекари. 

За пациентите с диабет и сърдечно и/или бъбречно заболяване се препоръчва да положат усилия за стабилизиране на кардиореналния статус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews