Крио сейв твърди, че стволовите клетки са на сигурно място

OFFNews 08 ноември 2019 в 10:06 3684 1

Снимка Pixabay

"Стволовите клетки се намират на сигурно място и се съхраняват по възможно най-добрия начин. Не става въпрос за преместване на отделни проби, а за всички над 330 000 биологични материала на 260 000 семейства от целия свят в Полша." Това каза пред bTV директорът на българския клон на фалиралата тъканна банка д-р Асен Пачеджиев.

Той заяви, че всички родители са били уведомени на 18 юни чрез имейл, защото не е било възможно да се свържат с тях по телефона или по друг начин. Пачеджиев поясни, че много имейли не са достигнали до клиентите "по една или друга причина" и не всеки ги четял.

Разследване на OFFNews показа, че пробите със стволови клетки от пъпна връв са били преместени месеци, преди клиентите да бъдат уведомени. Освен това пробите, които са дадени за съхранение през 2018 и 2019 г. не са открити в полската тъканна банка Фамикорд. Родителите установяват това, когато правят запитване за наличността на генетичния материал. На практика в продължение на две години "Крио център България" е вземал проби и е получавал плащания за услуга, която не е бил в състояние да извърши. По този повод родителите сезираха прокуратурата и НАП и в момента тече проверка.

Клиентите от България искат да знаят и какво ще се случи след 5 години, когато изтече срокът на споразумението между полската тъканна банка и "Крио сейв". Чии клиенти ще бъдат?

Всяка тъканна банка е длъжна да има договор за резервно съхранение с друга такава в случай, че нещо се случи с нея. Това е причината „Крио Сейв” да сключи договор с полската банка и да прехвърли материалите там, виждайки, че изпада във финансова криза, поясни д-р Пачеджиев.

Той допълни, че твърдението, че повечето проби са под карантина, защото не са извършени необходимите изследвания, ще бъде оспорено в съда. „Ние извършваме дейността съвместно с партньорска тъканна банка в Швейцария и изследването на пробите е ангажимент на тази банка. Ние нямаме разрешение в България да вършим тази дейност”, обясни директорът на тъканната банка.

Друг проблем е, че от "Фамикорд" не поемат отговорност за качеството на пробите, те се ангажират само да потвърдят налични ли са при тях. Процедурата за проверка на виталността на замразените стволови клетки е сложна, тъй като изисква част от пробата да бъде размразена. Това би намалило количеството на съхранения материал, което и без това не е голямо, казаха специалисти пред OFFNews.

Излиза, че в полската банка се съхранява материал, за чието качество никой не може да гарантира, но същевременно клиентите на банката са плащали по 5000 - 6000 лв. за съхранение през следващите 20 години.

Междувременно от ИА "Медицински надзор" потвърдиха, че направената от тях проверка е установила нарушения в дейността на Крио център България. Подробности ще бъдат изнесени след приключването й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Ива89

12.11 2019 в 17:17

Цялата ситуация е много некоректна. От една страна с пробите могат да разполагат само родителите, но въпреки това без да ги информират са преместени. Има хора, които не знаят дали пробите им са налични и как са съхранявани. Това е много жалко защото запазването на стволовите клетки може да спаси живота не само на децата ни, но и на близките им: http://www.st.lazar-hospital.com/bg/news/d-r-lidiya-grcheva-stvolovite-kletki-sa-metod-na-lechenie-bez-alternativa