Лекар: Да лекуваш в добричката болница в момента е истинско геройство

Ситуацията в лечебното заведение е бедствена, шепа медици се грижат за болните с коронавирус

OFFNews 11 август 2020 в 09:21 3686 0

Ситуацията в МБАЛ-Добрич е изключително тежка. Колегите ми са отвъд предела на възможностите си, а всеки ден идват нови и нови пациенти с коронавирус. Да лекуваш в момента в добричката болница си е истинско геройство, казва д-р Георги Желязков - ортопед, зам.председател на Лекарската колегия в града, пред агенция "Добруджа".

Заради влошената епидемична обстановка и липсата на лекари в областната болница в Добрич, на посещение днес там трябва да пристигнат здравният министър Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Добрич оглавява класацията за болни от COVID-19 на глава от населението като областен център. Работата в болницата е изключително затруднена от този факт, кадрово не могат да се поемат толкова болни. Лекарите дават над 700 часа месечно допълнителен труд или още по 60 дежурства освен редовните. Чисто физически не издържат медиците, натоварването е извън предела на човешките възможности, изтъква пред агенцията д-р Желязков.

"Няма кой да работи, две млади колежки специализирали гастроентерология са натоварени да лекуват болните с коронавирус, много от лекарите работят в по две отделения. Реаниматорите също са на предела си, има медици под карантина и е трудно да се поеме цялата дейност. Реално работят една шепа хора, които поемат цялата натовареност, това са пет-шест човека.“, разказва лекарят.

По данни на Националната информационна система през последното денонощие в областта са регистрирани още 12 новозаразени. С тях общият брой на потвърдените с коронавирус става 475 души.

Вчера беше съобщено за огнище на коронавируса в частен център по хемодиализа в града. 11 от 25 пациенти са дали положителни проби. Един от лекарите е дал положителна проба, други двама са отрицателни, но са отстранени от работа, тъй като работят и на други места. В центъра са разделили потока на пациенти, за да няма контакт между позитивни и отрицателни на инфекцията. Лечебното заведение продължава да работи.

От Регионалната лекарска колегия (РЛК) - Добрич още в началото на пандемията са предложили мерки, а сега биха приели всяка предложена помощ. От колегията смятат, че е необходимо още една болница да поема пациенти с коронавирус. Според д-р Желязков отговорността за ситуацията е изцяло е на здравното министерство, тъй като това е държавна болница.

По думите му лекарите в МБАЛ Добрич са не са напълно обезпечени със защитни средства, работят в повече от едно отделение и с различни болни и риска за среща с коронавируса е много висок. Потоците от болни се смесват и оттам произтичат нови рискове, може би десетина са вече болните лекари, а старшата сестра на Второ вътрешно отделение се бори за живота си в ОАРИЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови