Лекари: По-добре е диабетиците да ядат 3, а не 6 пъти дневно

OFFNews 13 декември 2019 в 17:26 2531 0

Снимка Pixabay

Група учени от университета в Тел Авив защитава хипотезата, че приемът на храна, според естествения биологичен часовник, при който се изисква хранене три пъти дневно може да помогне на физиологичните процеси да се синхронизират по-добре и да бъде снижено нивото на инсулина, пише изданието Diabetes Care на Американската диабетна асоциация.

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените метаболитни състояния. В световен мащаб болните са повече от 400 млн. Обикновено лекарите им препоръчват да хапват 6 пъти дневно. 

В изследването си учените разделили участниците на две групи, на случаен признак. Едната се придържала към типичната диета с шесткратен рием на храна, а другата към специално разработена диета с три хранения дневно. 

При триразовото хранене участниците следвали режим, който, по презумпция, съответствал на естествената склонност на хората да хапват обилно в първата половина на деня и да са по-сдържани в консумацията си вечер. Този тип диета изисквал закуска с хлебно изделие, плодове и някакъв сладкиш, следвали обилен обяд и лека вечеря, в която няма храни съдържащи нишесте, сладкиши или плодове.

Експертите установили, че диабетиците от групата на типичната диета с шест приема на храна не отслабвали и нямали добър контрол върху нивото на кръвната си захар. При хората на триразово хранене учените констатирали загуба на тегло и подобряване на нивата на кръвната захар. 

"Потребността на пациентите от лекарства за диабетици, особено от инсулин, съществено се снижи. Някои от тях успяха изобщо да се откажат от инсулина", отбелязва Даниела Якубович, водещ автор на изследването. 

От Американската диабетна асоциация предупреждават, че изследванията имат експериментален характер и не би следвало да се прекъсва терапия, разчитайки на резултатите от подобен тип хранене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови