Лекари: Протестираме, защото няма диалог

OFFNews 28 март 2016 в 11:53 2390 1

Снимка БГНЕС

Общопрактикуващите лекари в няколко области започнаха днес ефективен протест срещу здравната реформа на министър Петър Москов.

Протести започнаха в Кюстендил, Велико Търново, Ямбол и Разград, където лекарите започват поетапно да затварят кабинетите си. Ще бъдат осигурени дежурни кабинети за неотложна помощ за възрастни хора и деца с остри състояния.
Няма да се изписват и лекарства, заплащани от Здравната каса.

Протестираме, защото бяха изчерпани всички други начини за комуникация с Министерството на здравеопазването и Здравната каса. Двете институции продължават да налагат силово техните решения, заяви пред bTV зам.-председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за област Кюстендил д-р Силвия Стефанова.

Протестът не е за пари, а за ясни правила. Той ще продължи, докато започне реален диалог, допълни тя.

Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков обаче въведените нови правила не засягат лекарите, а болниците.

Пенков подчерта, че не е наложен служебно рамков договор, а ще действа този от 2015 г., но с някои промени, за които е взел решение Надзорният съвет на Касата.

Ще има повече направления и средства за изследвания. Увеличават се обемите и хората ще имат по-голям достъп, коментира той.

Зам.-министърът не се съгласи с лекарите по въпроса за липса на диалог.

Говорихме си много дълго, заяви Пенков, като допълни, че може да покаже документи, под които са се подписали председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров и други, преговаряли с министерството и НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови