Лекари и експерти от други сфери ще обсъждат проблемите със замърсения въздух

OFFNews 09 декември 2019 в 14:49 1911 0

Снимка Pixabay

Здравен форум „Въздух“ ще събере на едно място лекари и експерти от други сфери, свързани с причините за високите нива на замърсяване на въздуха в България и възможни решения. Целта на срещата е да започнат систематични общи усилия за предпазване на населението от непосредствените ефекти на въздушното замърсяване и дългосрочните решения на проблема.

Здравен форум „Въздух“ се организира за втора поредна година като част от международната инициатива Unmask my city. Организатори са Сдружение “Въздух за здраве” и Health and Environment Alliance (HEAL). Събитието ще събере в една зала не само специалисти от различни лечебни заведения и медицински специалности, но и експерти в други области, пряко свързани с качеството на въздуха.

Икономисти, урбанисти, експерти в областта на околната среда, представители на Световната банка, както и на Световната здравна организация ще водят панели, чиято цел ще е сглобяване на общата картина от всички причини, които влияят върху качеството на въздуха и нашето здраве, както и възможните мерки. Сред лекторите ще бъдат Светлана Йорданова от Министерство на здравеопазването, Елица Панайотова от Зелена София, Ивайло Хлебаров от За Земята, здравният икономист Аркади Шарков, урбанисът Ангел Буров, Петър Киров от AirВg.info и др.

Форумът включва и две работни групи, насочени към медици - „Здравни аспекти на въздушното замърсяване“ и „Технологични аспекти на въздушното замърсяване“. Целта на обученията е обсъждането на данни и случаи, свързани с качеството на въздуха, превенция, както и възможностите за използване на дигиталните технологии за работа с пациенти, потенциално изложени на замърсяване. 

Новината за предстоящото събитие идва в период, в който въздушното замърсяване в големите ни градове отново се състезава с високите нива на замърсяване в света.

Събитието ще се проведе На 11 декември от 9.30 в конгресен център "Глобус".

Повече за инициативата Unmask My City

Unmask My City е глобална инициатива на лекари, медицински сестри, лекари по обществено здраве и свързаните с тях здравни специалисти, посветени на подобряване на качеството на въздуха и намаляване на емисиите в замърсените градове.

Световната здравна организация установи, че замърсяването на въздуха, причинява 6,5 милиона смъртни случая годишно, три милиона от които са от замърсяване на въздуха на открито.

Градовете по света се борят с неприемливо високи нива на замърсяване на въздуха, които имат сериозни последици за здравето на жителите на града, когато вдишват фини прахови частици и други замърсители. Много от най-големите източници на замърсяване на атмосферния въздух също са двигатели на глобалното затопляне, с добавено въздействие върху здравето на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!