Лекари извадиха тумор от бъбрека на 2-месечно бебе

OFFNews 30 октомври 2017 в 10:52 4435 0

2-месечно бебе с рядко онкологично заболяване беше оперирано в болница "Токуда". Екипът на д-р Калоян Давидов е извадил тумор, обхващаш 2/3 от бъбрека, заедно със самия орган, съобщиха от столичното лечебно заведение.

Интервенцията била предприета, след като станало ясно, че химиотерапията не е подходяща с оглед малката възраст на пациента и общото му тегло - 5 кг.

При липса на навременна намеса при този вид тумори често се стига до бързо нарастване и обхващане на околните тъкани, включително засягане на другия бъбрек и метастази в белите дробове, разясняват от болницата.

Момиченцето било насочено към "Токуда" от варненска болница, която родителите потърсили заради кръв в урината на бебето и анемия, която налагала кръвопреливане. Симптомите започнали на 5-ия ден от раждането. Варненските лекари направили ехограф и скенер и открили злокачественото образувание, обхващащо голяма част от левия бъбрек на бебето.

След консултации с анестезиолози, педиатри и неонатолози решили, че операцията е единственото спасение.

Операцията е преминала гладко, без усложнения. Малката пациентка се възстановява бързо, уверяват от "Токуда".

"Това е доста рядък случай – такъв тип вродени тумори се срещат едва при 6 на 1 милион деца. Бързото диагностициране и предприемане на лечението са основополагащи за изхода от заболяването. Успяхме да отстраним тумора съвсем навреме преди засягане на други тъкани и органи като операцията премина изключително добре. Очакваме младата госпожица да се възстанови съвсем скоро", разказа д-р Давидов, началник на отделението по урология.

При това заболяване бързата реакция е от решаващо значение, защото то прогресира, може да се разпространи  не само локално, но и двустранно с обхващане на другия бъбрек. Операцията в ранен етап дава големи възможности за пълно излекуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови