Лекари от АГ болница „Д-р Щерев“ отстраниха 12-килограмов яйчников тумор

OFFNews 20 юни 2019 в 17:26 5706 0

Снимка АГ болница "Д-р Щерев"

Лекари от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ отстраниха 12-килограмов яйчников тумор с диаметър 40 см и запазиха репродуктивните органи на пациентката.

Жената е на 41 години и не е раждала. Операцията e продължила 1 час и 30 минути, а последващият престой в реанимационния блок на болницата е бил 24 часа. Пациентката е раздвижена от медицинския екип и преместена в болничния стационар в добро общо състояние.

В последните месеци, преди да потърси медицинска помощ, жената е забелязала постепенно подуване на корема, дишането ѝ се е затруднило, особено в легнало положение, започнала е да чувства и тежест. Това я отвежда в лекарския кабинет, а впоследствие и до МК „Д-р Щерев“.

„От направените предоперативни изследвания установихме, че се касае за огромен, най-вероятно доброкачествен, яйчников тумор. По време на операцията се потвърдиха нашите предположения. Това ни позволи да отстраним само тумора и да запазим репродуктивните органи. Трайните хистологични препарати потвърдиха диагнозата доброкачествен яйчников тумор“, коментира д-р Иван Димитров, акушер-гинеколог и ръководител на екипа, извършил операцията. 

При толкова голям тумор предоперативната диагностика се затруднява, защото невинаги може да се определи произходът на образуванието и връзката му с останалите коремни органи. Това налага интервенцията да се извърши от мултидисциплинарен екип.

Профилактичният преглед веднъж годишно позволява подобно заболяване да се установи на много по-ранен етап, а в много случаи това спасява живот, коментират специалистите. Колкото по-рано се диагностицира конкретно заболяване, толкова по-ефективна е терапията, а прогнозата за пациентите – положителна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови