Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лекари от Токуда спасиха пациент с тежка аритмия след 8-часова операция

OFFNews 30 юни 2020 в 11:09 4867 0

Екип от болница "Токуда", в сътрудничество със специалисти от Националната кардиологична болница (НКБ), извърши сложна операция на 23-годишен пациент с тежко вродено сърдечно заболяване и 7 предходни сърдечни операции.

Пациентът е с рядка сърдечна аномалия - роден е с тежък вроден дефект, заради който е бил опериран едва 3 дни след раждането му. Вследствие на тези операции венозната кръв, която нормално попада в десните сърдечни кухини на сърцето и оттам в белия дроб, е била пренасочена директно към белодробната артерия. Това е постигнато от екипа на Клиника по Детска Кардиохирургия на НКБ, чрез поставяне на специална протеза – т.нар. кондюит, който свързва долната празна вена с белодробната артерия, а горната празна вена пък се пришива директно към нея.

Години след последната сърдечна операция, извършена в детска възраст, пациентът започва да развива високочестотни предсърдни аритмии, които протичат със сериозни оплаквания от сърцебиене и слабост. По време на много от епизодите се наблюдава и значително спадане на кръвното налягане. “Всеки ден имах аритмия, не се живееше с това, задух постоянно, не бях пълноценен човек”, разказа той.

Система за триизмерен мепинг

Поради тези оплаквания, пациентът е бил насочен за преглед към Клиниката по кардиология на "Токуда", където специалистите прецениха, че има показания за извършване на катетърна аблация.

Екипите на Клиниката по кардиология и на Отделението по електрофизиология, ръководени от д-р Валери Гелев и д-р Васил Трайков приеха предизвикателството да извършат сложната манипулация, след консултация с колегите от НКБ. 

В Клиниката по образна диагностика на "Токуда", ръководена от проф. Галина Кирова, извършиха контрастно компютър томографско изследване, за да се изгради 3D-модел, необходим за триизмерната картография на сърцето.

Информацията от образното изследване беше използвана и за изработката на 3D-принтиран модел, който да ориентира екипа по време на процедурата.

3D принтиран модел

“Бяха нужни доста месеци подготовка, процедурата беше доста сложна и отне време да се съберат всички специалисти на едно място”, сподели 23-годишният пациент 2 дни след процедурата. “От една страна беше страшно, влязох в огромна зала с много апаратура. Не изпитвах обаче никаква болка и сега благодарение на лекарите се чувствам много по-добре - като съвсем нов човек”, разказа още той.

“След 8-часовата успешна процедура, пациентът се чувства добре и очакваме, че скоро ще спре лекарствата за аритмия. Успехът ни не би бил възможен без съвместната работа на екипа на Клиниката по Кардиология с колегите от Националната кардиологична болница, както и без високотехнологичната апаратура, с която разполагаме в "Токуда”, сподели д-р Васил Трайков, който ръководи екипа в извършването на сложната манипулация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!