Лекари приканват хората да направят годишните си профилактични прегледи

OFFNews 20 май 2020 в 17:58 2903 0

Годишните профилактични прегледи вече са разрешени и личните лекари приканват хората над 18 г. да си направят изследванията, защото чрез тях се контролират всички социално значими болести и се избягват усложненията от тях. Това обясни доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружуние на общопрактикуващите лекари пред БНР.

Доц. Киров допълни, че в лекарските практики с повече деца в дните вторник и четвъртък се правят само детски консултации и имунизации.

"В заповедта на здравния министър, която излезе на 14 май, бяха разрешени и профилактичните прегледи за лица над 18-годишна възраст. В тези часове, когато е определил лекарят, че ще прави детска консултация и имунизации, не се преглеждат други хора. Но като е казано вторник и четвъртък, това не означава, че няма да се правят такива прегледи на хора над 18 г. в тези дни. Те ще се правят, но извън часовете, ако има такива обявени за детски консултации".

Чрез профилактичните прегледи се прави скриннг на диабета, високото кръвно налягане, щитовидната жлеза и пр. "При жените на над 50-годишна възраст на всеки 2 години се назначава мамография на гърдите. При мъжете над 50-годишна възрнаст, на всеки 2 години се назначават изследвания за уголемяване на простата", обясни доцентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови