Лекари-специализанти протестират днес пред МЗ

OFFNews 10 октомври 2019 в 12:00 1133 0

Снимка Pixabay

Лекари специализанти протестират днес пред здравното министерство. Младите специалисти са категорични, че няма повече да търпят да ги пренебрегват и да ги принуждават да напускат страната, вместо да останат и да лекуват хората в регионите, където има недостиг на медици, съобщи БНР.

Според Александра Вълчева, лекар специализант по анестезиология в „Пирогов“ мерките, които са предвидени в Наредба 1 за придобиване на специалност, не биха стимулирали младите специалисти да останат да работят в страната. Това е по-скоро опит да бъдат задържани насилствено, твърди Вълчева.

Според условията в наредбата специализантите държавна поръчка са задължени да работят в одобрено от здравното министерство лечебно заведение в продължение на три години. С промените, по думите на протестиращите, кадрите ще остават в базите за специализация, каквито са големите болници. Според младите лекари тази поправка има лобистки характер.

Друг проблем е липсата на списък с болници, от които младите лекари да могат да избират, няма и списък на специалностите. „Идеята се измени така, че сега ще бъдат субсидирани и големите болници, а ние сме против цялата концепция насила да бъдем задържани, където и да е“, допълни д-р Вълчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови