Лекарите се обявиха против идеята задължително да изписват по-евтини лекарства

Вероника Шербанова 03 юли 2017 в 14:45 2755 0

Българският лекарски съюз се обяви против идеята лекарите да са задължени да изписват по-евтини лекарства, заплащани от Здравната каса. 

Подобна възможност се обсъжда в момента, като текстовете са част от законопроект за изменение на Закона за здравното осигуряване, с който OFFNews разполага. 

Законопроектът тепърва ще бъде разгледан от Народното събрание, а основната му цел е да намали парите за лекарства, които плаща НЗОК.

В законопроекта е записано, че лекарите ще трябва да предписват медикамента с най-доброто съотношение между цена и постиган терапевтичен резултат при сравнение с други лекарства с еднакви или сходни показания, а промените отварят възможността за предписване на повече генерици, чиято цена е значително по-ниска в сравнение с оригинала.

"До Български лекарски съюз, към днешната дата, не е достигнала официална информация за решение на НЗОК, което да изисква от лекарите да изписват по-евтини лекарства за лечение на пациентите. Все пак, лекарския съюз иска да подчертае, че без съмнение, контрол върху разходите за медикаменти трябва да има, за да се постигне максимална прозрачност на процедурите. Въпреки това НЗОК не може да си позволи да поставя на заден план благосъстоянието на пациенти и най-вероятно, ако съществува такова предложение, то е изработено от чиновник, който никога не е работил с болни", обяви зам-председателят на БЛС Д-р Галинка Павлова в становище за OFFNews.

"БЛС не приема лекарите, в своите предписания, да се ръководят от критерий най-ниска цена. Според съсловието медицинските специалисти не са търговци и не може да бъдат задължени да изписват най-евтиния медикамент, когато на карта е заложен човешки живот", допълни тя. 

"БЛС многократно е настоявал контрола за разхода на лекарства да е следния: за всяко заболяване/ МКБ/ касата да определя сума за реимбурсация. Ако пациентът желае по-скъп препарат, който да предпочита пред покрития от НЗОК, то той да може да доплаща с лични средства по-скъпото лекарство. БЛС, в качеството си на най-голяма съсловна организация, представляваща всички лекари, не приема пациентите да бъдат лекувани по административни правила, без да се отчита конкретното състояние, стадия на заболяване, индивидуалната поносимост към медикамента и правото на лечение според знанията и опита на лекуващия лекаря", подчертаха от БЛС.

Маргарита Грозданова, член на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз, обяви пред OFFNews, че една такава промяна няма да намали средствата, които Здравната каса отделя за лекарства. 

Тя изрази мнение, че е възможно една такава промяна да намали доплащането от страна на пациентите, когато става въпрос за частично реимбурсирани лекарства, но подчерта, че ще може да коментира по-подробно въпроса, когато види законопроекта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови