Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лекарският съюз няма да се включи в Националния протест на 7 октомври

OFFNews 04 октомври 2019 в 09:40 1465 0

Снимка Архив

Българският лекарски съюз няма да се включи в Националния протест на 7 октомври, който се организира от КНСБ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Според управителния съвет на организацията постигнатите резултати в преговорите със здравното министерство и несъгласието с някои от исканията на КНСБ и БАПЗГ прави безпредметно участието на съюза в протеста, съобщават от БЛС.

Исканията на лекарския съюз бяха за увеличаване на бюджета на НЗОК, съобразно растежа на минималната и средната работна заплата за 2020 г.; стартиране на процедура по изплащане на надлимитната дейност за предходни години; намаляване на обемите и прекратяване на практиката да се разпределят средства за завишени обеми за сметка на ниски цени; увеличаване на клиничните пътеки средно с 15%; държавата да заплаща 1,90 потребителска такса за преглед на дете, както е при пенсионерите.

От съсловната организация съобщават, че след разговори с ръководството на МЗ, повечето от исканията са били удовлетворени. Все още нерешен е въпросът с изплащането на надлимитната дейност, но процесът е задвижен и се очаква решение на ВКС.

Становището на съюза е, че постигнатите договорености ще гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и специалистите по здравни грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!