Лекарският съюз с призив: Оставете ни да работим спокойно!

OFFNews 07 август 2020 в 12:34 1792 1

Снимка Pixabay

"Оставете ни да работим спокойно! Използването на обидни квалификации, агресия и закани за саморазправа са накърняващи човешкото достойнство и категорично неприемливи. Невъзможно е да работим в условията на недоверие и страх от саморазправа." Този призив отправи Българският лекарски съюз в писмо до медиите. 

"Агресията, както и езика на омразата, пречат на всички нас и рушат доверието помежду ни", предупреждават от съсловната организация и се обръщат към обществеността с апел да се спазват моралните ценности и професионална етика.

Реакцията на БЛС е отзвук от зачестилите в последните дни обвинения към медици и случаи на агресия, които са факт дори в условията на пандемия.

От Съюза изтъкват, че в условията на епидемична обстановка са осъществени и първи две трансплантации и припомнят, че медиците на първа линия от месеци работят на ръба на изтощението.

Проведеното от БЛС национално проучване “Здравни проблеми сред работещото население и лекарското съсловие" показа, че всеки втори медик изпитва психическо изтощение при работа.

"Нека не забравяме, че проблемите, свързани с лечението на нашите пациенти, не приключват с излизането от лекарските кабинети. Ако към това прибавим и тревожните резултати, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%), трябва ясно да заявим, че да си лекар в България е задача на границата на човешките възможности", припомнят от Съюза.

"Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към цялото българско общество: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!", завършват писмото си от Българския лекарски съюз.

По-късно, с друго изявление, от организацията призоваха за спазване на противоепидемичните мерки заради тенденцията за ръст на новозаразени с  COVID-19. 

"За съжаление, сме свидетели на неспазване и подценяване на препоръките. Освен това преди дни беше разрешено отново да има публика на спортни състезания на открито, което също крие рискове, ако не се спазват противоепидемичните мерки", казват от БЛС.

Те призовават всеки, който ще посети стадионите, или изразява своята свободна воля, да не забравя и личната си отговорност. Спазването на противоепидемичните мерки, макар и на открито, но в присъствието на много хора, е ключово, за да бъде съхранена здравната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови