Лекарства за хипертоници може да предпазват от тежка форма на COVID-19

OFFNews 05 юни 2020 в 13:52 3383 2

Широко използваните лекарства за високо кръвно може да предпазват от тежка форма на COVID-19, показа изследване в Китай, резултатите от което са публикувани в Европейското списание за сърдечносъдови болести, предадoха Ройтерс и БТА.

Пациентите с високо кръвно наистина са два пъти по-застрашени от смърт и по-често се налага да бъдат поставяни на апаратно дишане. Хората, които пият лекарства за контролирането му, са със значително по-малък риск от смърт от COVID-19 от тези, които не се лекуват.

Изследването е обхванало 2900 пациенти, приети през февруари и март в болница в Ухан - първоначалният епицентър на пандемията. Анализирайки данни и от предишни изследвания, китайските учени установиха също, че лекарствата за високо кръвно - ACE-инхибиторите и ангиотензин рецепторните блокери (ARBs) може да са свързани с по-нисък риск от смърт от COVID-19.

Няколко научни екипа писаха, че лекарствата могат да увеличават податливостта на COVID-19. "Бяхме доста изненадани, че тези резултати не потвърдиха първоначалната ни хипотеза; всъщност те са точно в обратна посока, с тенденция в полза на ACE-инхибиторите и ARBs" - каза Фей Ли, един от авторите на изследването от болница в гр. Сиан.

Доказателствата засега са само от наблюдения, а не от рандомизирани изпитания. Специалистите обаче "предлагат пациентите да не спират лечението си, освен ако лекар не настоява за това". Същата препоръка издаде Американският колеж на кардиолозите и Американската асоциация по сърдечносъдови болести. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

06.06 2020 в 01:14

Това вече не са вицовете от първата седмица. Това е нечистоплътност, тип пик и блиц.

23293

1

Стефан

06.06 2020 в 01:11

Айде спрете с тая самоцелна истерия, а? Това НЕ Е журналистика, а писмена мастурбация.

"Ако обичате законите, или кренвиршите - не е хубаво да знаете как ги правят"
У. Чърчил

Тия препарати без друго влияят. Зер коронясаните умират нощем, и "от сърце", а не от задушаване.
И? Може би аз да напиша цикъл статии за ужасите на терминалната медицина? С цел успокояване на населението? Или с цел поддържането на истерията?
За какво е тоя идиотизъм?
На който му е работа - знае. Който вече е умрял - вече не знае. За поддържане на ужаса у близките на починалите? За душевния онанизъм на странни психики?

Как звучи всеки божи ден примерно
"Устройство на капаните тип бамбукови колове във Виетнамската джунгла. 1965- 1973." С картинки.
"Механизми на проникващите ранявания от капаните във ..." С картинки.
"Ролята на рибарските куки, направени от 15 сантиметрови пирони във Виет ..., и откъсването на долните крайници на американските военнослужещи във ..." С картинки.
"Атлас на раните и лицата на ...