Лекарство против диабет снижава риска от спонтанен аборт

OFFNews 09 януари 2020 в 17:20 2080 0

Снимка Pixabay

Клинични изпитания с участието на доброволци доказват, че лекарството срещу диабет ситаглиптин понижава вероятността от усложнения през бременността, съобщава ТАСС, цитирайки информация от научното списание EBioMedicine.

"Съществуват много малко препарати, които защитават жената от спонтанен аборт. Ситалглиптинът е първият медикамент, който нормализира състоянието на матката още преди началото на бременността. Надяваме се с помощта на този препарат да можем да предотвратяваме загубата на здрави ембриони, което ще помогне на жените да избегнат психологичните и физически последствия от абортите", коментира проф. Ян Бросенс от Йоркския университет във Великобритания.

Въпросният медикамент е относително нов и е предназначен за лечение на последствията от диабет тип 2. Лекарството понижава активността на фермента DPP4, който потиска действието на другите протеини, които отговарят за ускорената изработка на инсулин по време на хранене.

Учените отбелязват, че действието на този фермент е пряко свързано с жизнеспособността на стволовите клетки, като ги защитава от унищожаване в резултат на възпаление или други процеси в телцата, които отговарят за формирането на плацентата. Потискането на действието на DPP4 стимулира растежа на тези клетки.

В изследването са взели участие 38 жени-доброволки, които са преживели няколко спонтанни аборта. Резултатите след приема на препарата показали, че количеството стволови клетки, които са нужни за защита на телцата, отговарящи за формирането на плацентата е нараснало с 68%, а броят на клетките, страдащи от стрес, е намалял почти два пъти.

Учените предполагат, че тези позитивни изменения могат значително да намалят вероятността от прекъсването на последваща бременност. По думите на Бронсенс екипът му планира да проведе по-мащабни клинични изпитания с участието на бременни жени.

В последните години медиците и биолозите започнаха системно да изучават кои вече съществуващи препарати, използвани за лечението на един вид болести, могат да повлияят положително при други. Учените провеждат експерименти върху култури от клетки, лабораторни животни или анализират резултатите от вече проведени изследвания.

В края на миналата година например италиански учени откриха, че противораковият препарат ибрутиниб може да се използва за възстановяване на чувствителността на организма към инсулина. Друга подобна молекула, нилотиниб, може да се прилага в бъдеще за лечение на Паркинсон, ако клиничните изпитания потвърдят ефективността й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови