Личните лекари се обявиха против част от промените в имунизационния календар

OFFNews 20 август 2019 в 12:05 1827 0

Снимка Нова телевизия

Личните лекари се обявиха против част от промените в имунизационния календар, предложени от Министерството на здравеопазването. „Искаме да получим медицинската аргументация за това, кое налага тези промени“, заяви пред Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя съобщи, че УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изготвило становище по проекта за промяна на имунизациите, което ще бъде изпратено до институциите и медиите.

„Бихме желали да видим медицинската аргументация за отпадането на една от ваксините за пневмококи и промяната в режима на извършване на проба Манту. Нас, като лекари, не ни удовлетворява изказването, че така е в други европейски страни.

Искаме да знаем каква ще бъде дългосрочната прогноза и кое в чисто медицински план налага тази промяна. Ние сме тук, за да можем да правим профилактика, което е на първо място, и лечение на децата. Нас ни интересува това, което се случва в страната, а не в други държави.

В нашето становище сме изложили много нови неща и предложения като хора, които са на предния фронт и всеки ден поставяме ваксини“, заяви д-р Николова. Според нея нещата трябва да бъдат погледнати в цялостната им картина, а не на парче.

Според проекта за изменение на имунизационния календар на България се предвижда намаляване на приемите на основната имунизация на пневмококовата ваксина за децата до 6-годишна възраст, отпадане на пробата Манту, реимунизация срещу туберколоза при деца на 11-годишна възраст и се въвежда още една реимунизация срещу коклюш при деца на 12 години.

Срещу въведената реимунизация против коклюш на 12 години общопрактикуващите лекари нямат възражения.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови