Личните лекари ще решават кой да се ваксинира безплатно срещу грип

OFFNews 13 септември 2019 в 08:10 2165 0

Снимка Архив

Тази година безплатна ваксина срещу грип ще получат пенсионерите с хронични заболявания, затова решението който да се имунизира ще вземат личните лекари. Това съобщи за bTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев. 

Той обясни, че все още не е известно какъв ще е интересът към тази ваксинация, затова е предвидено да бъдат осигурени ваксини за 10% от пенсионерите. При изчисленията е било взето предвид, че досега едва 2-3% от българите се имунизират срещу грип.

Ако има интерес, здравното министерство ще отпусне повече средства за ваксини догодина.

Решението за предоставяне на безплатни противогрипни ваксини е заложено в Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2020. Целта е имунизационният обхват плавно да се повишава и през 2022 г. да бъде 25%.

По-рано от здравното министерство обявиха, че ще извършват периодични оценки и анализ на изпълнението на имунизациите при лицата от целевата група и при констатирана необходимост ще се търсят възможности за разширяване на обхвата на програмата.

Д-р Кунчев изрази надежда, че ваксините ще бъдат налични в началото на октомври, за да не се създадат трудности с организацията на ваксинацията. По думите му причината за забавянето е, че при преговорите с НЗОК само една от фирмите е пожелала да участва в доставката на ваксина.

Според специалисти, за да бъде изграден имунитет срещу грипните вируси е необходим един месец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови