МЗ дава 28 млн. лева на общинските болници, след като обявиха протести от днес

OFFNews 15 януари 2018 в 11:45 2547 2

Здравното министерство отпуска близо 28,5 млн. лева на общинските болници в страната. 

От ведомството обявиха отпускането на парите малко преди началото на обявения от болниците протест, като едно от исканията им е изплащане на целева субсидия от 30 млн. лева. 

Протестът е заради липсата на адекватни мерки за спасяване на общинските болници. Служителите на болниците ще излязат пред лечебните заведения в 12 часа и ще преустановят работа за един час.  Очаква се протестът да обхване над 22 общински болници.

От министерството обясняват, че парите ще са за извършваните от болниците дейности по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г.

Със сумата ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза (ТЕЛК) и други. Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

От МЗ посочват, че нямат право да отпускат целеви субсидии извън методиката, защото това би било „нерегламентирана държавна помощ“, за което страната ни ще бъде санкционирана от Европейската комисия.

За да подпомогне общинските здравни структури в страната, МЗ изразява готовност за оказване на методологическа и експертна помощ за преструктурирането им. Кметовете и общинските съвети ще бъдат запознати с мерките за оздравяване на държавните болници, за да ги ползват като отправна точка за оздравяване на изпадналите в тежко финансово състояние техни лечебни заведения. Окончателното решение за преструктуриране обаче е право на собственика – съответните общини, допълват от ведомството.

Оттам са категорични, че според анализа, извършен от екипа на здравния министър, евентуално преобразуване на някои многопрофилни болници за активно лечение в диагностично-консултативни центрове, не би оказало негативно влияние върху достъпа на населението до медицинска помощ.

Успоредно с това, за да се гарантира достъпът до спешна медицинска помощ на българските граждани, МЗ, в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, предвижда обновяването или изцяло новото изграждане на общо 237 филиала и центрове за спешна медицинска помощ, допълват от министерството.

Към края на септември миналата година функциониращите общински болници у нас са 121, като общите им задължения са 100,27 млн. лева, а просрочените - 44,178 млн. лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

15.01 2018 в 12:25

За полицаите - 100 млн., за Киро Гела - 200, за Цеко - Пирин. И всички са доволни. Стабилността тържествува.

6947

1

theprofet

15.01 2018 в 12:18

За ченгелите 100, а за болниците 28... справедливо нали?!?!?