МЗ отхвърлило система за контрол на онлайн търговете за лекарства, която можела да спести 300 млн. лева

Тя била напълно разработена и предложена безвъзмездно през 2014 г., но никой министър не пожелал да я внедри

OFFNews 20 януари 2020 в 09:28 2783 0

Снимка Pixabay

Система за контрол на онлайн търговете за лекарства е била предложена още през 2014 г. на здравното министерство, съобщи д-р Пламен Русен, изпълнителен председател на Webit, пред bTV.

Тя е била разработена по поръчка на варненска болница. Работата по нея е започнала през 2010 и е продължила 4 години.

По думите на д-р Русев платформата е била напълно завършена и е можела да спести около 300 млн. лв или 20% от обществените разходи за лекарства. Екипът предложил безвъзмездно готовата система, но никой от министрите, с които било разговаряно, не се наел да я внедри, казва Русев.

За необходимостта от система за контрол на онлайн търговете се заговори, след като управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев, изнесе информация, според която лекарството с активна съставка пеметрекс е било купувано от частните болници на 7 пъти по-висока цена, напълно законно, за което е било заплащано с обществени средства.

От частните болници реагираха с възражението, че според Евродиректива 24 от 2014 година, те е трябвало да бъдат освободени от обществени поръчки при закупуването на лекарства. Тази възможност става факт с поправка на Закона за обществените поръчки, внесена от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Впоследствие се оказа, че директивата на Европа е била неправилно разтълкувана от законотворците у нас, тъй като още преди да избухне скандалът с онколекарствата, Европейската комисия е започнала процедура срещу България за нарушаване на законодателството на ЕС. От ЕК настояха страната ни да отговори защо частните болници не закупуват лекарствата с обществена поръчка, каквото е задължението на държавните, общинските и болниците със смесено участие.

По време на изслушването на д-р Дечев в Комисията по здравеопазване на парламента, здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че е направено предложение за включването на частните лечебни заведения в ЗОП, което ще ги задължава занапред да купуват лекарствата с обществена поръчка.

Той информира и че голяма част от дейностите по проекта за Национална здравна информационна система са приключили. Системата ще позволи своевременно да се събира информация от болниците, да се осъществява мониторинг в здравеопазването, за да се изключат подобни практики.

Припомняме, че първата електронна обществена поръчка за онколекарства беше стартирана през септември миналата година. Прогнозната стойност възлиза на 1,3 млрд. лева с ДДС. Подадени са 27 предложения от 16 участника, които бяха отворени на 8 ноември 2019 г. Предстои да бъдат отворени ценовите предложения.

След това ще бъде проведен електронен търг в реално време, въз основа на който ще бъдат определени изпълнителите по рамковото споразумение. През февруари ще бъдат проведени още пет обществени поръчки за закупуване на лекарствени продукти“, каза министър Ананиев, по време на заседанието на здравната комисия към НС.

За организирането на централизиран търг за онколекарствата от НЗОК се обявиха редица здравни експерти, тъй като според тях това е начинът да бъде постигната най-добра цена за изделията. Подобни предложения е имало няколко пъти през годините, но никой от екипите на здравното ведомство не е реагирал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови