МЗ проведе първия електронен търг за лекарства

57 млн. лв. е икономията за НЗОК

OFFNews 31 януари 2020 в 15:27 1860 0

Снимка Pixabay

Първият електронен търг – за онкологични и онкохематологични лекарства е завършил успешно, съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти в НС.

По думите му интересът към търга е бил изключително голям. 16 са били търговците на едро с лекарствени продукти, а 203 лечебните заведения, които са направили заявки. 

Здравният министър посочи, че първоначалната прогнозна стойност на онкологичните и онкохематологични лекарства за болниците за две години, е била около 1,280 млрд. лв.

„След провеждането на електронния търг постигнахме с 57 млн. лв. по-ниска стойност, т. е. минимум толкова ще бъде икономията за бюджета на НЗОК", коментира Ананиев. На ниво лечебно заведение ще бъдат постигани по-ниски цени на база проведени обществени поръчки, допълни той.

Кирил Ананиев подчерта, че това е първият до момента реално проведен електронен търг. Заявките са били подадени от държавните, общинските лечебни заведения и тези със смесено участие.

Здравният министър посочи, че се работи по текст в Закона за лекарствените продукти, чрез който и частните лечебни заведения да бъдат задължени да договарят цени не по-високи от тези, постигнати чрез рамковите споразумения и електронната борса за лекарства.

През февруари ще бъдат обявени още 5 електронни обществени поръчки за закупуване на лекарства за нуждите на лечебните заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови