Мая Илиева: Ще има още оставки на медицински сестри

Нова вълна от протести на здравни специалисти

Янка Петкова 28 септември 2019 в 11:16 1991 0

Снимка Архив

Медицинските сестри от Карлово излизат днес на протест. Колективната оставка на работещите в Детско отделение на местната болница все още е факт. Според медицинските специалисти готови са и молбите за напускане на колегите им от Вътрешно отделение.

Предизвестието на сестрите от Детско отделение изтича след две седмици. Работещите там заявиха вчера, че не вярват заплатите им да бъдат увеличени от 1 октомври, както бе обещано от директора на лечебното заведение.

Сестрите казват, че заплатите им са между 720 и 750 лв. и досега са имали възможност за извънреден труд, но им било казано, че от следващия месец няма да имат това право. Въпреки уверенията на директора д-р Христо Пелев, че до декември възнагражденията на сестрите ще стигнат 952 лв., колективната оставка не е оттеглена.

На днешния си протест сестрите от Карлово очакват да бъдат подкрепени от колеги от цялата страна и граждани.

И докато в Карлово протестират, колегите им в Токуда мълчат. Какво се случва в Централна реанимация на болницата опитахме да разберем от Мая Илиева, бивш синдикален лидер на медицинските специалисти там, която бе дисциплинарно уволнена от ръководството на Аджъбадем Сити Клиник болница Токуда.

„Има преговори и напрежението е огромно. Дано колегите издържат психически. Разбира се, условията не са се променили затова и оставките са факт.

Реанимация все още не работи на намалено работно време от 7 часа, намаляват отпуските, една медицинска сестра работи на длъжност и половина, съвместяват се няколко длъжности, заплатите са ниски на фона на преминалия брой пациенти, все още се извършват хирургични манипулации в тези звена, работи се "спешност", обслужват се диализни машини и т.н.

Всичко това води до пренатоварване не само физически, но и психически и мога още много да говоря... Реакцията на ръководството при връчването на оставката е била изненада, веднага преговори, натиск и "разделяй и владей".

Чакаме развръзката. Надявам се, че няма да си вкарат автогол с поредното дисциплинарно уволнение. Карлово всъщност първи подадоха оставки още на 13.09., но местните медии не бяха излъчили интервюто с тях. 

Надявам се искрено колегите да разберат, че когато са заедно и не позволяват да ги разделят, исканията много бързо ще им бъдат изпълнени. Със сигурност ще има още оставки, ако след седем месеца протести няма решение на нашите проблеми.“

По-рано тази седмица от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) също обявиха, че ще има ефективни протести.

"Унищожава се цяло едно съсловие, без което здравеопазването не може да функционира. Затова предупреждаваме, че ако в разумен срок не се очертаят конкретни стъпки за спасяване на професионалистите по здравни грижи, изразени в цифри, с конкретни срокове и отговорници, ще организираме ефективни протести или други действия, позволени от закона, като последна мярка за професионалното ни оцеляване, от което зависи здравето на цялата нация".

Раздвижване има и в централите на КНСБ и Подкрепа, откъдето съобщиха, че се готви протестно шествие. Мотивите са "натрупалите се проблеми в здравната система". В шествието, с работна дата 7 октомври, ще се включат и БАПЗГ и Българският лекарски съюз.

Протестите на медицинските специалисти започнаха още през март, но не бяха подкрепени от синдикатите и съсловните организации.

„Трябва да има точно определени правила, според които заплатите ни да не зависят от клиничните пътеки или от работодателите. Искаме гарантиран минимум, който да бъде стартов за професията медицински специалист, при който да няма значение къде работиш, да можеш да стъпиш на основа, която да е достойна за квалификацията, която имаш и работата, която вършиш. Над тази заплата нека има надграждане според натовареността." – заяви Мая Илиева по време на националния протест на 11 септември.

След него медицинските специалисти опънаха палатка пред парламента и обявиха, че протестът им е безсрочен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови