Мая Манолова внася законопроекта за съсловните организации

OFFNews 02 септември 2019 в 11:00 1479 0

Снимка Архив

Днес омбудсманът Мая Манолова внася в НС предложения за промени в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. За него настояваха специалистите по здравни грижи.

Проектът предлага възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии, които в максимална степен да защитават правата и интересите на своите членове. Според медицинските специалисти, така ще се внесе ред при упражняването на техните професии.

Преди една година парламентът прие на първо четене някои промени за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, а по-късно през октомври, бе решено да се създадат професионални организации на помощник-фармацевтите и зъботехниците. Това им дава право да излизат със становища по проекти за нормативни актове.

Неотдавна Манолова заяви пред медиите, че е вече е минало обсъждането необходимите промени с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. 

Сред промените, които предлага екипът й са възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии по професии, възможност за избор в коя организация да членуваш, задължителност на членството, защото става дума за регулирани професии, както и критерии за представителност на тези съсловни организации, тъй като те ще изпълняват и публични функции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови