Майчин дом провежда безплатни прегледи за остеопороза

OFFNews 18 октомври 2019 в 11:20 3008 0

Снимка СБАЛАГ Майчин дом

По случай Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври) „Майчин дом“ организира безплатни прегледи за заболяването от 21 до 23 октомври включително. Изследванията ще се извършват в Консултативно-диагностичен блок към болницата (кабинет 206) между 09:00 и 12:00 часа, а записванията ще стават на телефон: 02/9172311, съобщават от лечебното заведение.

Остеопорозата е заболяване, при което намалява костната плътност и се повишава рискът от фрактури. Позната е като „тихият крадец“, защото не е съпроводена с болка. Сигналът за заболяването идва след счупване, най-често при незначителна травма.

От голямо значение за лечението е поставянето на точна диагноза. Днес това е възможно с остеодензитометър – скринингов метод, който действа на принципа на ултразвук и дава резултат изключително бързо.

 

Изследването е безболезнено, уредът се поставя в областта на петата и измерва количеството костна плътност, като само след минути показва дали има настъпило изменение в нормалните стойности и дали е нарушена здравината на костите.

Остеопорозата няма възраст. Рисковите фактори се свързват с настъпването на менопауза или ранна менопауза, късен пубертет, нерационалното хранене, ниска двигателна активност, ендокринни заболявания, хронични заболявания и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови