Майката на едно от разменените бебета: Плача по цял ден, не мога да спя, не се храня

Проверяват болница ''Шейново'' заради странния случай с новородените

OFFNews 21 декември 2022 в 14:19 13763 6

болница Шейново

Снимка Уикипедия

АГ болница "Шейново"

Кметът на София Йорданка Фандъкова назначи проверка в болница "Шейново", където по информация на пациенти са били разменени бебета. Виновните ще бъдат наказани, съобщи заместник-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов по БНР.

За случая бяхме уведомени от медиите, веднага беше назначена проверка със заповед. Ще бъде проверена работата на болницата, на директора. За случая ще бъде сезиран и медицински одит към Министерството на здравеопазването, ако досега те не са сезирани, посочи Барбалов.

Гривните на ръцете на бебетата и майките са били с различни номера още при изписването, а точно те е трябвало да бъдат проверени.

Междувременно стана известно, че министърът на здравеопазването вече е разпоредил агенция "Медицински надзор" да извърши проверка.

Районната прокуратура също вече обяви, че разследва информацията за разменените бебета, като от държавното обвинение съобщиха, че досъдебното производство е започнало преди дни. 

„Извършваме разследване по член 184 от НК, за заменени малки деца в голямо столично болнично заведение. Разпитани са 28 души, взети са биологични материали от майките на малките деца. ДНК експертизата е установила, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца, не съответстват на биологичните такива. А именно че двете новородени са разменени при изписването от болничното заведение", посочи на брифинг зам.-районният прокурор Иван Стефанов.

По думите му в момента се извършват множество действия по разследването. „Делото е върнато в полицията. Указани са допълнителни разпити на допълнителна група лица, за да се установи в пълнота фактическата обстановка и обстоятелствата довели до размяната на двете деца”.

Прокурор Стефанов беше категоричен, че и двете майки са съдействали за вземането на биологичния материал за ДНК експертиза. Той уточни, че към момента децата са при жените, с които са изписани от здравното заведение. "Уведомена е Дирекция "Социално подпомагане", която да прецени дали някое от децата е в риск или опасност. Такива данни няма", подчерта той.

На децата са били поставени правилните гривни. „Разменени са били гривните на майките. Едната от тях е установила, че номерът на нейната ръка, не е същият като тази на ръката на детето, която е била запазена за спомен”, подчерта прокурорът. И допълни, че именно разликата в номерата на двете гривни е породила съмнението ѝ.

При установяване на вина наказанието е до две години затвор, подчерта прокурор Стефанов.

Междувременно пред Нова телевизия майката, за която беше съобщено, че първоначално е отказала да се подложи на ДНК експертиза, заяви, че не може да приеме, че детето, което е родила преди два месеца, не е нейно.

Севда Михайлова разказва, че е раждала в болница „Шейново”.

„Докторът дойде неочаквано у нас. Тя ми каза „Не се притеснявайте. Искам да сте спокойна. Ще ви кажа какво се случва, но искам да ви покажа снимки на другото бебенце”, разказва жената, която попитала за какво друго дете става дума.

Лекарят ѝ казал, че другото детенце е здраво и хубаво бебе.

„Докторката каза, че разбрали от гривничките, че децата може да са разменени. Много се разстроих. Започнах да плача. Ден и нощ, откакто разбрах това нещо, не мога да спя, да се храня, нищо не ме вълнува. Само за това мисля”, споделя жената.

Тя и семейството ѝ са отишли в СДВР, за да разберат резултатите от ДНК теста, който са си направили.

Пред журналисти директорът на АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев каза, че не вярва размяната да е била извършена умишлено. В лечебното заведение е назначена вътрешна проверка. По думите на д-р Велев има подробности, които са "леко смущаващи", но отказа да коментира какво има предвид.

"Имаме стриктни правила и протоколи, по които описваме новородените. Трудно ми е да ви кажа какво точно се е случило", каза той.

Децата все още са при жените, с които са изписани от болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

6

БотоксПутю

22.12 2022 в 00:57

От 2019 г. до края на април 2921 в болница "Лозенец" са извършени 14 бъбречни трансплантации от живи донори на чужденци. Донорите са млади хора от Молдова и Украйна. Чужденците - богати евреи от Израел и богати японци. Имали родствена връзка с донорите? И тук без да искат са объркали номерата?

1220

5

хr4

21.12 2022 в 21:34

Евразиеца очевидно е за Карлуково!

850

4

pr07ecH70r

21.12 2022 в 20:33

На ГейвроАНАЛтика само кликам минус без да чета. Живота е твърде къс за жълто и кафяво.

-240

3

редовно четящ

21.12 2022 в 20:20

Много станаха издънките в бг болниците. И не са от вчера.

14469

1

случайно прочетох

21.12 2022 в 15:00

Хайде разменяйте ги, пък после си оправяйте бумащините!!!
Идиотска работа!!!