Малтийският орден с дарение за рехабилитацията на деца с церебрална парализа

OFFNews 13 декември 2019 в 15:05 1341 0

Високотехнологичен апарат за рехабилитация на деца с ДЦП във виртуална среда, беше дарен от посолството на Суверенния Малтийския орден у нас, съобщават от пресслужбата на президенството.

Оборудването е инсталирано в Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа „Света София“. Техниката беше открита в рамките на държавното посещение на Великия магистър фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето, който е у нас по покана на президента Румен Радев.

"Повече от 1000 години Суверенният Малтийски орден се грижи за подпомагане на деца в нужда и това е сърцевината на мисията ни още от основаването му", заяви Великият магистър. Той посочи, че целта на Суверенния Малтийски орден е да „лекува болестта и да облекчава болката на страдащите“ във всички 120 държави, с които поддържа отношения. 

С първия за България такъв уред детето може да участва активно в процеса на рехабилитация под формата на игра, която го мотивира да развива двигателните и менталните си способности, обясни доц. Иван Чавдаров, управител на болница "Св. София".

В лечебното заведение вече функционират високотехнологични апарати за рехабилитация, които са дарени от благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на президента. Досега кампанията е осигурила апаратура за робот-асистирана рехабилитация, за проследяване и анализиране на движенията, както и робот за обучение в реално ходене по различни повърхности.

С подпомагане от „Българската Коледа“ и заедно с ръководството на болница „Св. София“ ще бъде създадена високотехнологична зала, в която новото оборудване за рехабилитация да функционира пълноценно. 

В рамките на визитата на Великия магистър у нас Суверенният Малтийски орден ще дари и ехограф в столичната болница за лечение по белодробни болести, както и линейка за болницата в Дупница.

Държавното посещение отбелязва 25 години от установяване на дипломатически отношения между България и Суверенния Малтийски орден. Един от най-древните християнски ордени осъществява благотворителна, социална и хуманитарна дейност по цял свят, а у нас е организирал над 350 различни инициативи в над 107 населени места от 2005 година досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови