Мъж и жена с гигантски аневризми ще бъдат оперирани от международен екип в болница „Иван Рилски“

OFFNews 13 август 2019 в 13:30 2073 0

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

54-годишен мъж и 61-годишна жена са пациентите, които ще бъдат оперирани в четвъртък (15 август 2019) от световноизвестния германски неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков, председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология , в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Двамата пациенти са с гигантски аневризми, които крият огромен риск за живота им. 

Първият пациент е страдал дълго време от нетипично главоболие. Ядрено-магнитният резонанс, който му правят в болницата, показва причината: гигантска аневризма (вретеновидно разширение по цялото протежение на мозъчния съд), която крие огромен риск от усложнения по време на интервенцията.

Според лекуващия го специалист доц. Станимир Сираков, ако не бъдат взети мерки има 60% опасност от фатален изход до края на годината. Самата манипулация крие 30% риск мъжът да почине по време на интервенцията или веднага след това.

доц. Станимир Сираков

„В последния месец състоянието на болния прогресивно се влошава: нарушена е походката, не може да преглъща слюнката си, което води до непрекъснато задавяне, има проблем с приема на вода и храна. Стигнал е до момента, в който качеството му на живот вече толкова се е влошило, че е готов да поеме рисковете от операцията, за да може, ако мине всичко нормално, да живее пълноценен живот, колкото му е писано“, обобщава доц. Сираков, който е ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в болница „Св. Иван Рилски“.

61-годишната жена, която е вторият планиран пациент за 15 август, стига до страшната диагноза след като дълго време е с непрестанно главоболие. Причината да потърси лекарска помощ обаче е мимолетен епилептичен припадък, заради който й е направен скенер, на който се вижда огромна находка, която първоначално е сметната за тумор.

Последвалите изследвания установяват, че става въпрос за гигантска аневризма на средната мозъчна артерия, която е в състояние на спешност, защото има известно кръвонатичане около нея - сигурен признак, че предстои голям кръвоизлив, който за жената ще бъде фатален. По думите на доц. Сираков тази операция също е много рискована, макар и не колкото първата (рискът пациентката да не издържи операцията или да почине след това е 10%).

И двете аневризми са изключително редки и сложни за третиране. Те ще бъдат обработени ендоваскуларно (съвременен неинвазивен метод), през артерия на крака. Чрез специални катетри, под рентгенов контрол, се разширяват стесненията на съдовете и в тях се поставя миниатюрна метална тръбичка (стент).

Поисканото от болницата финансиране от НЗОК в размер на 150 хиляди лева, ще покрие три от изключително скъпите медицински изделия, които трябва да бъдат поставени, при това само за първия пациент. Всичко останало ще бъде финансирано от фармацевтична компания, която е производител на въпросните изделия.


проф. Ханс Хенкес

Фирмата поема и посещението на проф. Хенкес в България, включително и неговия хонорар. В чужбина лечението само на единия пациент надхвърля половин милион лева. Третирането на двамата пациенти от международния екип у нас струва на касата 150 хиляди лв.

И двете интервенции ще се предават на живо, в реално време, в аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Те ще служат за обучение на медицински специалисти от различни болници у нас, в които се практикуват подобни процедури.

В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 142 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2019 година до сега случаите са над 150. Само двама от пациентите са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови