Медицинска помощ: Къде да заведем детето при спешен случай

Българите масово не знаят къде да заведат детето си при спешен случай

OFFNews 02 декември 2019 в 09:52 20145 0

Снимка Александра Маркарян

68% от хората не знаят къде да заведат детето си при спешен случай, показва анкета на bTV. След трагичния инцидент с 3-годишния Александър, който почина след тежко вирусно заболяване, обикаляйки три столични болници, се появиха много въпроси, свързани с организацията на спешната помощ за деца. 

Ако случаят е спешен и не търпи отлагане, лекарите съветват да се извика линейка. "Ако не извикат Бърза помощ, отиват в спешния детски кабинет в Приемно отделение. Там няма право никой да ги върне, твърди педиатърът д-р Елена Коларова. От РЗИ са категорични - достъпът до медицинска помощ става чрез личните лекари. 

Ако родителите спазват установената система, лечението на децата се покрива изцяло от Здравната каса. „Търсим личен лекар, когато се нуждаем от планова или неотложна медицинска помощ. По закон личните лекари трябва да осигуряват медицинска помощ непрекъснато. Това обаче практически не е възможно. Затова те са длъжни да сключват договори с кабинети, които осигуряват неотложна помощ”, обясни Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

„Когато попаднем в лечебно заведение, в което няма спешно отделение, а детето ни е в спешно състояние, тогава всеки е длъжен да оказва спешна медицинска помощ до пристигане на спешен екип”, обясни още адвокатът.

Тя каза още, че много често хората забравят да се регистрират и по този начин е трудно да се докаже, че са били в дадена болница. „Важно е първо пациентът да се регистрира, така че лекарите да получат информация защо е там и какво е състоянието му”, допълни Мария Шаркова.

Според педиатъра д-р Гергана Николова има проблем заради лошата комуникация между лекар и пациент и ниското ниво на информираност. Pо думите ѝ 90% от пациентите не знаят работното време на личните лекари. "80% от повикванията, които имам за деня, са да ме питат кога съм на работа. Не е логично да имаш дете и да не знаеш личният лекар кога е на работа”, коментира д-р Николова. Тя обясни, че децата до 3-годишна възраст и бременните са с приоритет пред кабинета.

Кои са лечебните заведения със спешно отделение в столицата

Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда – пулмология, гастроентерология, ендокринология, нефрология, ревматология, алергология;

УМБАЛСМ „Пирогов - детска хирургя, детска реанимация, ортопедия и травматология, изгаряне, токсикология;

УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ – УНГ, травматология, очни болести;

УМБАЛ „Св. Анна“ – Спешно отделение – отделение по педиатрия. 

Припомняме, че след като Интензивното отделение на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" преустанови работата си, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи три лечебни заведения, които ще приемат деца в спешни състояния в столицата - УМБАЛСМ „Пирогов, УМБАЛ "Александровска", Национална кардиологична болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови