Международна група учени призова за противопоставяне на антиваксъркото движение

OFFNews 03 юли 2019 в 17:05 1222 0

Снимка Pixabay

Международна група учени призова за противопоставяне на разпространението на невярна информация за вредата от ваксините в търсачките и социалните мрежи. Според експертите правителствата трябва да оптимизират програмите си в подкрепа на задължителните имунизации.

В документа, известен като „изявлението от Залцбург“, публикуван в Journal of Health Communication, са отправени препоръки за борба с глобалното снижаване на нивото на ваксинации, резултат от пропагандата на антиваксърското движение. Авторите поемат ангажимент да поддържат разработването на образователни програми в помощ на родителите, обществените и държавни лидери, за да могат да вземат информирани решения за имунизирането на децата. Под изявлението са поставили подписите си над 60 здравни експерти от Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия. Някои от акцентите в документа:

Големите търсачки и социалните мрежи трябва да засилят контрола върху разпространяваната невярна информация за ваксините, каквато е практиката им при съдържание с откровено сексуален и насилствен характер.

Правозащитните организации и здравните служители трябва да обединят усилията си за неутрализиране на невярната информация за ваксините, с разпространяване на достоверни факти чрез медиите и социалните мрежи. Учените призовават да се включат и знаменитости, религиозни лидери и родители. Правителствата и политиците трябва да подкрепят законите, които ограничават освобождаването от задължителни имунизации.

„Ние сме разтревожени от факта, че СЗО включи антиваксърството в топ 10 на най-важните проблеми на световното обществено здравеопазване. Това е изкуствено създадена, опасна и напълно ненужна криза. Възнамеряваме да поддържаме непрекъснат поток от достоверни доклади за ваксините, докато не бъде възстановен консенсусът в обществото в подкрепа на имунизациите при децата – заяви д-р Скот Ратзан, главен редактор на Journal of Health Communication и ръководител на международна работна група за ваксините.

Ваксините предотвратяват стотици милиони инфекциозни заболявания, включително полиомиелит, хепатит Б, менингит, морбили, спасявайки около 3 млн. души годишно. В САЩ и 34 страни от европейския регион вече липсва 95 %-то покритие, което осигурява колективния имунитет, необходим за защита от остро заразни болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови