Микробиолог: Покупките от магазина не заразяват, пазете се от хората вътре

Не мийте със сапун плодове и зеленчуци, съветва д-р Доналд Шафнър

OFFNews 31 март 2020 в 13:39 4271 1

Няма данни COVID-19 да се предава чрез храна. Рискът при пазаруване е по-скоро от хората наоколо в магазина, обяснява микробиологът д-р Доналд Шафнър, цитиран от Сайънс алърт и БТА. 

Според него е абсурдно покупките да се държат на балкона три дена. Вирусът бавно се дезактивира на стайна температура, като полуживотът му е около осем часа, но едва ли всички покупки са замърсени и самото им докосване ще доведе до зараза. Идеята да се дезинфектират всички опаковки и торби след прибиране от пазар също не е научно обоснована. Ако човек се притеснява, че опаковките може да са замърсени, е най-добре да измие ръцете си, преди да започне да се храни. Миенето на ръцете преди хранене е препоръчително и когато няма пандемия, обяснява експертът. 

Миенето на пресни продукти със сапун е крайно непрепоръчително. Сапунът не е предназначен за храни и - ако остатъци от него бъдат погълнати, може да предизвика гадене, повръщане, диария. Актуалните препоръки, включително и на американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата, са пресните плодове и зеленчуци да се мият със студена вода. 

Много хора използват торби за многократна употреба по екологични съображения. Те, дори и да няма пандемия, трябва редовно да се перат. Пазарските торби могат да се държат в автомобила. След като извадите продуктите си, трябва да измиете ръцете си, дори и да няма пандемия, напомня д-р Шафнър. 

Рискът в магазините може да бъде намален с дезинфектиране на ръцете. При сегашните условия е добре да съкратим времето за пазаруване. За това е уместно да си правим списък. В магазините трябва да се спазва дистанция, препоръчително на 1,8 м. След излизане от магазина, е добре да се използва дезинфектант, препоръчва д-р Шафнър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови