Министър Ананиев: Работим за усъвършенстване превенцията и лечението на сърдечносъдовите заболявания

OFFNews 06 септември 2019 в 14:50 1801 0

Снимка Pexels

„Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост в световен мащаб, а преодоляването им е съвкупност от много фактори. Ето защо на национално ниво Министерството на здравеопазването непрекъснато работи, за да усъвършенства възможностите за превенция, профилактика и лечение на тези болести в България. За първи път въвеждаме правила за добра медицинска практика на нормативно ниво”. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването на 29-ия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.

Министърът подчерта, че участието на водещи хирурзи от повече от 40 държави е гаранция за високото професионално ниво и престижа на събитието. По думите му представянето и споделянето на най-новите достижения в кардиологията ще даде огромен тласък за прогреса на тази област на медицината. Кирил Ананиев поздрави и изпълнителният директор на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. д-р Генчо Начев, който встъпва в едногодишен мандат като президент на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.

„Този избор е символ на заслуженото доверие на световната гилдия на кардиолозите и кардиохирурзите към Вас, както и за значителния Ви принос за развитието на тези специалности в международен мащаб. За нас като българи е гордост, че едно от светилата в тази област е наш сънародник“, допълни Ананиев.

Министър Кирил Ананиев поздрави гостите и делегатите на конгреса за избора на дата за провеждането му– Денят на Съединението на България. „На този паметен ден през 1885 г. българският народ засвидетелства пред целия свят, че има волята, желанието и готовността да решава сам своята съдба в свободна и обединена България. Благодарение на този първи самостоятелен държавнически акт страната ни постла пътя си към извоюването на своето достойно място в Европа“, отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови