Министър Ананиев определи кои болници ще лекуват пациенти с Covid-19

OFFNews 27 март 2020 в 12:33 5661 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с Covid-19.

В заповедта е посочено кои лечебни заведения ще извършват лечение и наблюдение на пациенти с коронавирус в неусложнено състояние и кои лечебни заведения ще обслужват пациенти с Covid-19 в състояние, изискващо интензивно лечение.

В заповедта е посочено и разпределението на болничните легла по лечебни заведения.

На медицинския персонал в посочените болници трябва да бъдат осигурени лични предпазни средства и стриктно да се следват противоепидемичните мерки. В заповедта е посочено, че директорите на РЗИ ще следят за изпълнението. 

Освен това болниците ще трябва да осигурят инфекциозни отделения в самостоятелни сгради, а при невъзможност могат да разкрият отделение в общата сграда, като трябва да се създаде:

- самостоятелен подход и отделни входове за приемане и изписване на болните

- изолация

- самостоятелни помещения за хранене

- отделен санитарен пропусник за персонала

Сред болниците, които ще трябва да лекуват и наблюдават заразени пациенти, са: УМБАЛ "Света Марина" във Варна, МБАЛ Варна към ВМА, МБАЛ "ДР Атанас Дафовски" в Кърджали, МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Кюстендил, МБАЛ "Проф. д-р Параскве Стоянов" в Ловеч, МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана, УМБАЛ "Света Марина" в Плевен, УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, УМБАЛ "Канев" в Русе, УМБАЛ "Света Анна" в София, МИ МВР София - клиника I и II, МБАЛ "Лозенец" в София, УМБАЛ "Софиямед" и други. 

Пълния текст на заповедта, както и всички болници, които ще приемат пациенти с COVID-19 може да видите тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови