Мислите, че имате грип? Ето кои симптоми го потвърждават

OFFNews 11 декември 2019 в 15:50 14020 0

Снимка Pixabay

Комбинацията от тези симптоми най-често е сигнал за наличие на грипна вирусна инфекция, твърдят специалисти, цитирани от Medik Forum.

Треска и потене. Треската и обилното потене са резултат от повишената температура вследствие грипния вирус. Специалистите съветват да се спазва постелен режим, ако температурата е над 38 градуса.

Когато високата температура е съпроводена с бели петна по сливиците, вероятно се развива остър фарингит, който е силно заразен и изисква антибиотично лечение. В този случай намесата на специалист е задължителна.

Главоболие. В много случаи грипът протича със силно главоболие – това е резултат от възпалението на лигавиците на носната кухина и синусите. Възпалението увеличава налягането около очите и в други зони на лицето, което води до засилване на главоболието. Съветът на лекарите е, ако главоболието предизвиква остра непоносимост към шум и светлина, да останем вкъщи.

Диария и гадене. Диарията не е сред най-типичните прояви на грипа, но може да симптом на грипа. Обезводняването предизвиква обща отпадналост, при която се препоръчват почивка и прием на течности.

Мускулни болки. Мускулните и ставните болки се появяват най-често след боледуване от грип и интензитетът им зависи от сложността на протичане на инфекцията. Специалистите напомнят да не се подценява сериозността на този симптом. Съветът им е да се приемат повече течности, тъй като оводняването може да предотврати мускулните спазми и болките.

Кашлица. За разлика от обикновените простудни инфекции, грипът, освен влажна, може да предизвика и суха кашлица.

Болка в синусите

Болката в горната част на челото, в скулите, в горната част на зъбите, може да е сигнал за развитие на синузит. Тя е следствие от възпалението на синусите, предизвикано от грипните вируси.

Повишено налягане в ушите. Често то е страничен ефект на грипа, когато тъканите на синусите отичат и блокират средната част на вътрешното ухо, предотвратявайки отлива на секрета. Натрупването на секрет предизвиква болезнено налягане и може да доведе до снижаване на слуха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови