Млади лекари и студенти по медицина излизат на протест

OFFNews 08 октомври 2019 в 09:40 1831 0

Снимка Pixabay

Млади лекари и студенти по медицина организират протест срещу поредните промени в Наредба 1 за специализациите в системата на здравеопазването. Той е обявен за 12 часа на 10-ти октомври пред сградата на Министерство на здравеопазването. Организирана е и петиция, която е събрала над 500 подписа, съобщават медиците.

Според тях въпреки проведените разговори и обещанието на Министерството на здравеопазването да се съобрази с исканията им по Наредба 1 за придобиване на специалност, приетите текстове са в техен ущърб.

Те считат, че новият вариант на наредбата, предложен за обществено обсъждане на 1.10. 2019 г., предопределя голяма част от професионалния им път и е в „разрез с моралните норми на поведение към цяло едно поколение от лекари".

Протестиращите искат да бъде преразгледан целият нормативен акт и да бъде предложена нова концепция за специализациите, съобразена с мнението на студентите по медицина.

В новия проект на наредбата, предложена за обществено обсъждане до края на този месец, се предвижда специализантите държавна поръчка да работят три години в болница от списък, изготвен от здравното министерство.

Младите лекари ще могат да сключват договори с лечебните заведения, в които ще работят, преди старта на специализацията си. Тази възможност беше договорена на среща на БЛС и МЗ.

Според протестиращите обаче част от проблемите остават нерешени.

Припомняме, че през юли тази година МЗ предложи промени в Наредба № 1 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Те предвиждат специализантите, които се обучават по държавна поръчка, след завършването си да работят три години в болница, избрана от списък, изготвен от здравното министерство.

Младите лекари поискаха да могат да сключват договори с болниците, в които ще работят, още преди да започнат специализацията си. За целта потърсиха подкрепа и от БЛС. Министерство на здравеопазването се съобрази с тяхното желание и коригира Наредба 1. 

Според друга част от медиците новите правила няма да важат за местата, които ще се обявят преди да се приемат промените в наредбата и публикуването им в Държавен вестник. Неясно е според тях и дали за труда, който ще полагат по време на обучението си, ще получават възнаграждение, тъй като ще се записват за специализация в университетска база, а ще сключват договор с общинска болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови