Младите лекари държавна поръчка ще знаят предварително работното си място след специализация

OFFNews 01 октомври 2019 в 16:09 2100 0

Снимка Pixabay

Специализантите държавна поръчка ще знаят предварително къде ще работят 3 години след като вземат специалност. Това е заложено в проекта за изменение и допълнение на Наредба №1 от 2015 г. за придобиване на специалност, предложен от здравното министерство. 

С промените се цели създаването на ясни условия и сигурност за специализантите, които желаят да се обучават в бази, финансирани от държавата, като предварително ще знаят мястото на работа, където ще трябва да работят три години след приключване на обучението си.

Проектът предвижда осигуряване на държавно финансиране при обучението на необходимите медицински специалисти и за лечебните заведения, които не са бази за обучение – основно общински болници и др.

Създават се условия за максимално улеснение на кандидатите за специализация чрез възможност за запознаване с обявените свободни длъжности за специализанти в страната, в оптимално кратък срок – на интернет портал за специализанти, а до създаването му – на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Въвеждат се критерии при провеждане на конкурса по реда на Кодекса на труда, с които кандидатите за специализация са предварително запознати и които са задължителни за всички работодатели.

Създава се възможност базата за обучение да участва в провеждането на колоквиумите, като подава свои предложения за представители, които да бъдат включени в комисията за провеждането им. 

Възнаграждението на специализантите ще се определя на база МРЗ, гласи друга промяна в предложения проект.

Проектът е публикуван в сайта на министерството и подлежи на обществено обсъждане до края на октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови