Москов: Ще внесем наново поправките за разделянето на здравните пакети

OFFNews 09 март 2016 в 10:55 4281 11

Снимка БГНЕС

Петър Москов

От решението на Конституционния съд, което отмени разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен, не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите, увери здравният министър Петър Москов след заседанието на Министерския съвет.

КС излезе вчера с решението си за отмяна на промяната в Закона за здравното осигуряване, с която от 1 април трябваше да влезе в сила разделянето на пакетите. 

Причината за отмяната на текстовете е, че според съда разделянето на пакетите е толкова неясно, че не може да се извлече смисълът му, а това е недопустимо, защото се засягат основни права на гражданите – правото да получат здравно осигуряване, гарантиращо им достъп до медицинска помощ. 

Решенията на съда не се коментират, те се изпълняват. Ще се запознаем с мотивите на Конституционния съд, ще променим текстовете там, където са неясни, и отново ще ги внесем като поправки в Закона за здравеопазването, посочи Москов. 

В сила ще остане старата наредба, докато не се направят новите промени, допълни Москов. 

Министърът отново подчерта, че смисълът от разделянето на пакетите е да се гарантира на българските граждани, че Здравната каса ще заплаща пълноценно лечението им без да има нужда те да доплащат.

Тоест да гарантира това, че ако вие сте здравноосигурен навременно и безплатно ще получите нужния обем лечение, независимо от това дали имате възможността да доплатите лечението, което към този момента Касата не плаща. Това е смисълът на разделението на пакетите и от тази гледна точка той не е проблем, не е и предмет на решението на съда, коментира Петър Москов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews