Мозъкът на престъпниците има различна структура, показва проучване

OFFNews 19 февруари 2020 в 14:44 1534 0

Снимка Pixabay

Мозъкът на престъпниците и хората с криминално минало има съществени структурни изменения. Това показват резултатите от проучване, публикувано в Lancet Psychiatry.

Хората, които мамят, крадат, упражняват насилие имат по-малка по площ повърхност на мозъчната кора. Учени изследвали с ядрено-магнитен резонанс 700 участници в експеримент за изучаване на особеностите на "престъпния мозък".

Доброволците били разделени на три групи:

- хора, които рядко са извършвали престъпление, предимно измама;

- хора, извършили углавно престъпление като непълнолетни;

- рецидивисти с множество престъпления.

Скенерът на 80-те частници от последната група показал, че те имат съществени структурни изменения в мозъка, а при тези, които се занимават с измами, разликите са психоневронни.

Тийнейджърите, които са имали проблеми с полицията и антисоциално поведение, в зряла възраст показват увреждания на психичното и физическото здраве.

Какво е обяснението на учените за тези разлики:

Структурните изменения в мозъка не позволяват да се развиват социални навици, които помагат за доброто интегриране в социума и отдалечаване от антисоциалното поведение, казва Кристина Карлиси от Университетския колеж в Лондон.  Според нея тези хора се нуждаят от подкрепа и съчувствие. Демонизирането им само би влошило нещата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови